Eten wat je lichaam snapt…
We hebben ons de afgelopen decennia, als het over voeding gaat, vooral gestort op het uitsluiten of juist extra toevoegen van brand– en bouwstoffen. Herkenbaar?
Goede voeding draait om gevarieerd en zo onbewerkt mogelijk eten. Maar in een wereld waar ultrabewerkte producten vaak de hoofdrol spelen, is het belangrijk om te realiseren dat niet alles wat ‘bewerkt’ is per definitie ongezond voor ons is. Dat komt misschien als een verrassing als je ons al langer volgt en weet dat kiezen voor onbewerkte voeding het belangrijkste uitgangspunt is in al onze leefstijlprogramma’s. De nuance zit hem echter in het maken van bewuste keuzes tussen voedingsmiddelen die ons lichaam voeden en die we beter kunnen laten staan.
De uitzondering op de regel
In onze programma’s adviseren we vooral te kiezen voor producten die zo onbewerkt mogelijk zijn. ‘Zoals je grootmoeder zou herkennen’. Toch zijn er ook uitzonderingen en zijn sommige producten wél bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de categorie zuivel en granen. Deze worden bewerkt om eetbaar te kunnen zijn. Of langer houdbaar, zoals bij ingeblikte peulvruchten, tomaten of vis. Deze producten staan op ons menu omdat ze, ondanks (lichte) bewerking, zeker wel waardevolle voedingsstoffen leveren. Wel is het ook dan belangrijk om te letten op onnodige toevoegingen. Dit geven we onze deelnemers altijd mee.
Waar let je dan op? Kijk altijd naar het etiket, bijvoorbeeld naar het aantal ingrediënten. Over het algemeen heeft een product niet meer dan 5 ingrediënten nodig. Kijk ook naar wat er precies in zit, bevat het veel zout, toegevoegde suiker, ingrediënten die je niet kent? Dit zijn allemaal indicaties dat een product (sterk) bewerkt is. Dit helpt je onderscheid te maken tussen voedingsmiddelen die bewerkt zijn, maar nog steeds gezond en bewerkte voedingsmiddelen die te veel onnodige ingrediënten bevatten. Deze nuance vinden we belangrijk in de discussie over bewerkte voedingsmiddelen.
Waarom is onbewerkte voeding zo krachtig?
Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat onbewerkte voeding niet alleen de meeste voedingsstoffen bevat, maar ook de meeste verzadiging geeft. Over het algemeen gaan bij elke bewerkingsstap waardevolle voedingsstoffen verloren, wat de voedingswaarde van het product vermindert, maar er zijn dus uitzonderingen. Sterk bewerkte producten ‘vullen’, maar ‘voeden’ niet. Ze bieden vaak een tijdelijk gevoel van verzadiging zonder dat het lichaam de essentiële bouwstoffen krijgt die het nodig heeft.
Kortom….
In onze programma’s ligt de focus niet op het vermijden van (ultra) bewerkt voedsel, maar op het bewust kiezen van producten die het lichaam voeden. Soms is dat dus een product dat wél (licht) bewerkt is. We kunnen met ons boerenverstand wel beredeneren dat een blik peulvruchten wél en een zak chips niét bijdraagt aan de gezondheid, hoewel beide bewerkte voedingsmiddelen zijn. Laten we het niet moeilijker maken dan het is: voedzaam boven vullen! En dat dat ook heel lekker kan zijn, hebben onze duizenden deelnemers de laatste jaren al ervaren.
We hebben ons de afgelopen decennia, als het over voeding gaat, vooral gestort op het uitsluiten of juist extra toevoegen van brand– en bouwstoffen. Herkenbaar?
In deze blog gaan we in op fermenteren, de gezondheidsvoordelen en hoe je er zelf mee aan de slag kan.
Een toekomstbestendig voedingspatroon zou gezond moeten zijn voor zowel mens als milieu. Maar gaan gezondheid en duurzaamheid wel hand in hand? En wat kun jij zelf al doen om gezonder en duurzamer te eten?