Afbeelding vrouw lachend buiten natuur

Marieke de Witt

Blog Keer Diabetes Om

Eten wat je lichaam snapt…

We hebben ons de afgelopen decennia, als het over voeding gaat, vooral gestort op het uitsluiten of juist extra toevoegen van brand– en bouwstoffen. Herkenbaar? Heb jij je ook vastgeklampt aan calorierestrictie, vetarm, eiwitrijk of een koolhydraatbeperkt eetpatroon? En heeft het je iets opgeleverd? De voedingsindustrie is er in ieder geval gretig op ingesprongen met light producten, 0% vet en 0% suiker als verkoopargument, eiwitshakes, proteïne repen, koolhydraatarm brood en ga zo maar door. Ooit bij stilgestaan dat dit weinig meer met ‘echte voeding’ te maken heeft?

We komen er steeds meer achter dat een bepaalde voedingsstof aanwijzen als oorzaak van onze achteruitgaande gezondheid niet de manier is om naar voeding te kijken. Als we kritisch gaan kijken naar hoe onze generatie omgaat met eten, dan is dat heel anders dan, laten we zeggen, 100 jaar geleden. En dat is precies waar de laatste tijd de discussie overgaat: processed food, oftewel ultrabewerkte voeding. We zijn het blijkbaar normaal gaan vinden dat 80% van wat er in de supermarkt te koop is ultrabewerkte voeding is. We gooien er dagelijks onze winkelwagen mee vol en hebben eigenlijk geen idee dat veel van deze producten niet goed voor ons zijn. Ze zitten vaak vol met geraffineerde granen (geen vezels, weinig voedingswaarde, hoge dooreetfactor), suikers zoals glucose-fructosestroop, transvetten, hulpstoffen voor een mooie kleur, geur, smaak, en langere houdbaarheid. In plaats van naar de voedingswaarde te kijken zouden we er een gewoonte van moeten maken om naar de ingrediëntenlijst te kijken: hoe meer ingrediënten, hoe bewerkter en hoe minder geschikt.

Bij Voeding Leeft gaan we uit van de kracht van voeding in de puurste vorm, en dat is heel overzichtelijk:

  • Groente, kruiden en fruit

  • Vlees, vis, kip, ei en zuivel

  • Noten, pitten en zaden

  • Peulvruchten en volkoren granen

  • Olijfolie en water

Met dit in ons achterhoofd stellen wij onze programma’s samen. Bijvoorbeeld, bij het Keer Diabetes2 Om programma adviseren wij veel groente in combinatie met het (tijdelijk) verminderen van (met name bewerkte) koolhydraten, zodat het lichaam de ontstane metabole ontregeling kan omkeren.

Wist je dat er bijna 10 miljoen mensen in Nederland te maken hebben met een chronische aandoening? En dat metabole ontregeling een rol speelt bij verschillende veelvoorkomende ziektes. Het eten zoals je lichaam het snapt, zou hiervoor weleens de oplossing kunnen zijn! Pure voeding in plaats van bewerkte voeding, daar is werk te doen! Daarnaast is het goed je te realiseren dat er zoveel meer meespeelt wat je gezondheid beïnvloedt. Denk daarbij, naast voeding, aan slaap, ontspanning en beweging. Precies waar Voeding Leeft zich bij alle programma’s op richt.

In een volgende blog geven we je 10 praktische tips voor je voedingspatroon. 

Foto blog post voeding