Eten wat je lichaam snapt…
We hebben ons de afgelopen decennia, als het over voeding gaat, vooral gestort op het uitsluiten of juist extra toevoegen van brand– en bouwstoffen. Herkenbaar?
Calorieën tellen. Een veelgebruikte strategie door mensen die willen afvallen en op hun voeding letten. Wat is een calorie eigenlijk? Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram water met één graad te verwarmen. Het zegt iets over de hoeveelheid energie in bepaalde voeding. Meestal spreken we over kilocalorieën (kcal - een duizendvoud van een calorie), omdat één calorie ontzettend weinig is. Mensen die calorieën tellen leggen de focus op hun energie-inname. Er is een richtlijn voor het aantal calorieën dat iemand per dag nodig heeft: gemiddeld 2.000 kcal voor vrouwen en 2.500 kcal voor mannen. De afgelopen tientallen jaren lag de focus vooral op calorieën tellen wanneer er aandacht werd besteed aan het voedingspatroon. Dit zorgde ervoor dat de aandacht voor de kwaliteit van de voeding ten onrechte naar de achtergrond verdween.
Inmiddels weten we dat de ene calorie de andere niet is. Ook is het voedingsaanbod de afgelopen 70 jaar enorm veranderd en eten we niet meer zoals onze grootouders. Als we strikt genomen kijken naar de hoeveelheid energie die één calorie brengt, is de ene calorie natuurlijk gelijk aan de andere. Maar twee maaltijden met evenveel calorieën kunnen er qua voedingswaarde wel héél anders uitzien en daarom ook een ander effect op het lichaam hebben. Calorieën tellen kan dan een vertekend beeld geven. Kijk bijvoorbeeld eens naar het volgende voorbeeld:
De voeding aan de linkerkant zorgt er waarschijnlijk voor dat:
Je meer ‘snacktrek’ hebt door de dag heen
Je bloedsuikerspiegel sneller stijgt en daalt en je te maken krijgt met energiedips
Je lichaam niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft
Je ontsteking in het lichaam aanwakkert
Je samenstelling van de darmbacteriën minder gunstig wordt
Terwijl de voeding aan de rechterkant het tegenovergestelde effect heeft. Het tellen van calorieën geeft dus geen compleet beeld van de voedingswaarde. Goed om in je achterhoofd te houden! Let op de voedingswaarde en ingrediënten van producten vertelt je veel meer.
Tip Eet je zoveel mogelijk onbewerkt, dan geeft je lichaam vanzelf aan wanneer het genoeg is. Pas de porties aan jouw eetlust aan en zorg ervoor dat je tussendoor geen honger krijgt door voldoende te eten bij de maaltijden. Zorg voor voldoende vezels, eiwitten en vetten in iedere maaltijd. Dit helpt je langer verzadigd te blijven.
Op zoek naar inspiratie voor lekkere en gezonde recepten? Volg ons op Instagram @voedingleeft.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief. Daar delen we regelmatig recepten volgens onze uitgangspunten!
We hebben ons de afgelopen decennia, als het over voeding gaat, vooral gestort op het uitsluiten of juist extra toevoegen van brand– en bouwstoffen. Herkenbaar?
Gaat het over gezond eten, dan wordt er al snel gezegd dat dit (te) duur is en daardoor niet voor iedereen haalbaar. Dit heeft gevolgen voor de voedselkeuzes die gemaakt worden en hoe gezond die zijn, want de prijs is daarin een belangrijke factor volgens het CBS.
Fruit bevat van nature fructose, een fruitsuiker die je bloedsuikerspiegel kan laten stijgen. Sommige fruitsoorten bevatten meer fructose dan andere en hebben dus een grotere impact op je bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 2 is het verstandig om voor fruit te kiezen met relatief minder fructose, zodat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Je hoeft fruit dus zeker niet te laten staan! Hieronder vertellen we je welke fruitsoorten geschikt zijn.