Nathalie

Nathalie Wilmsen

Nieuws Keer Diabetes Om

Is gezond eten echt duurder dan ongezond?

Afgelopen weekend stond er een interessant artikel in de Trouw waarin Hoogleraar fysiologie bij Radboudumc en lid van de Gezondheidsraad Maria Hopman de kosten van gezond eten aankaart. Gaat het over gezond eten, dan wordt er al snel gezegd dat dit (te) duur is en daardoor niet voor iedereen haalbaar. Dit heeft gevolgen voor de voedselkeuzes die gemaakt worden en hoe gezond die zijn, want de prijs is daarin een belangrijke factor volgens het CBS. Klopt het dat gezond eten per definitie duurder is? Maria vult in één supermarkt twee mandjes met ingrediënten voor ontbijt, lunch en diner: een mandje met zo veel mogelijk onbewerkte producten en een mandje met ‘gemaksvoedsel’ wat (ultra)bewerkt is. Bij beide mandjes wordt rekening gehouden met een klein budget. Het gezonde mandje is €0,40 cent duurder dan het ongezonde mandje (€5,90 versus €5,50). Op jaarbasis kan dit leiden tot een verschil van €146. 

Hoeveel impact dit bedrag maakt is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie. Voor sommigen is €5,50 per dag misschien al te veel en daar zijn we ons van bewust. Manieren om kosten van boodschappen te beperken die in het artikel genoemd worden zijn onder andere het letten op aanbiedingen en naar de markt gaan (en daar eventueel voor omfietsen, wat weer bijdraagt aan meer beweging). Dat betekent wel dat het vaak meer tijd en moeite kost om gezond(er) eten. Die extra tijd, moeite en dus ook geld, betaalt zich wat ons betreft dubbel en dwars terug in de gezondheidsvoordelen die het oplevert, zoals de lagere kans op chronische ziekte. Soms kunnen kleine aanpassingen in voedselkeuzes en de daarmee gepaard gaande kleine investeringen in de vorm van tijd, moeite en/of geld al het verschil maken. 

Binnen onze programma’s besteden we ook aandacht aan budget. We geven praktische tips en alternatieven voor duurdere ingrediënten, maar dat het soms een uitdaging is om de kosten laag te houden zullen wij niet ontkennen. Wij blijven streven naar manieren om een gezond voedingspatroon betaalbaar te houden! Heb je hier een gouden tip voor? Laat het ons graag weten!