Afbeelding vrouw in de natuur lachend

Suzan Biezeman

Blog Keer Diabetes Om

Gezond en bewust genieten van je vakantie

‘Maar, ik ga over twee weken op vakantie naar Italië, hoe ga ik daar mijn gezonde leefstijl volhouden…?’ of ‘Hoe moet ik dat doen in het weekend weg wat ik al gepland heb?’ Vragen die regelmatig worden gesteld naar aanleiding van de adviezen die wij geven binnen onze leefstijlprogramma’s. Vooral wanneer er een vakantieperiode aan zit te komen, zoals nu. Ik word als coach erg blij van deze vragen, want het betekent dat de deelnemer zijn of haar gezondere leefstijl serieus neemt en bewust wil nadenken over de keuzes die hij/zij maakt, óók op vakantie. Dat is de eerste stap. Goed bezig dus! Hoe doe je dat dan? Hoe vind je de balans tussen genieten zonder schuldgevoel en aan de andere kant niet alle remmen los, zoals je misschien gewend was? Ik deel een aantal tips met je hoe je hiermee om kunt gaan.

Maak bewuste keuzes

Een van de belangrijkste uitgangspunten in onze programma’s is zelfregie. Wanneer je vast wil houden aan ‘losgaan’ tijdens de vakantie blijft dat altijd je eigen keuze, maar dit kan wel (tijdelijke) consequenties hebben voor je gezondheidsklachten. Het kan helpen om jezelf vooraf de vraag te stellen waarom je het belangrijk vind om je te houden aan jouw bewuste leefstijl, ook (of misschien wel juíst) tijdens de vakantie. Wat is jouw motivatie om dit te doen én te blijven doen? Daar begint het mee. Veranderen gaat niet vanzelf en vergt dus ook op vakantie een bepaalde mate van bewuste keuzes. Neem je medereizigers mee in de voornemens die je maakt, zo kunnen zij jou ondersteunen.

Een mooi voorbeeld las ik in de online community die we gebruiken binnen onze programma’s. Een deelnemer had een prachtige, lange wandeling gemaakt in de bergen in Italië en zichzelf daarna getrakteerd op een heerlijk glaasje ijskoude cola. En af en toe koos ze heel bewust voor een bordje pasta of een pizza. Daarnaast had ze zich goed voorbereid op haar vakantie door zelfgemaakte granola mee te nemen voor het ontbijt. Yoghurt en (rood) fruit kocht ze daar. Allemaal heel bewuste keuzes. 

Denk in mogelijkheden en nieuwe gewoonten

Het is jammer wanneer er veel aandacht en energie gaat naar zorgen maken over ‘hoe moet ik het doen op vakantie’. Hou het eenvoudig en misschien wel het belangrijkste: wees eerlijk tegen jezelf. Hoe wil jij er mee omgaan? Ontspannen en plezier maken op vakantie zijn zeker zo belangrijk. Wanneer je iedere keer opnieuw benoemt dat het ‘lastig is om met deze leefstijl op vakantie te gaan’ blokkeer je de optie om te ontdekken en experimenteren. Denk in mogelijkheden en nieuwe gewoonten. Dat kan op een andere manier ook veel plezier opleveren. Geniet van je vakantie juist door bewuste keuzes te maken, zoals in het voorbeeld hierboven. Misschien zorgt dat wel voor een andere vorm van trots zijn op jezelf en genieten die je nog niet eerder kende. Je bent goed bezig! Je kunt dit! Ook op vakantie. En wanneer je dan wel dat ijsje/pizza/glaasje wijn neemt: zorg ervoor dat het een 10 waard is en geniet er van! 

Maak een uitstapjes strippenkaart

Om af te sluiten nog een tip om met een ‘uitstapjes strippenkaart’ te werken.  Hoe vaak wil jij in de vakantie een ‘uitstapje’ maken? Dat kun je van tevoren bepalen. Elk glaasje frisdrank, pizza, gebakje kost één strip op jouw kaart. Je kunt ervoor kiezen er elke dag één in te zetten, of ze juist opsparen en er meerdere tegelijk inzetten. Vooraf bedenk je hoeveel uitstapjes je wil maken zodat je én extra genietmomenten hebt én niet helemaal los gaat. Dubbele winst. 

Een fijne vakantie en geniet!

Geschreven door Suzan Biezeman, coach bij Voeding Leeft