Blog Keer Diabetes Om

Drie verkoelende tips bij warm weer voor thuis of op vakantie

1) Als het warm wordt en we niet goed kunnen koelen loopt de temperatuur van ons lichaam op. Dat wil het lichaam niet en daarom ontstaat er een soort van stressreactie: er wordt cortisol (stresshormoon) aangemaakt dat een negatieve invloed heeft op de bloedglucose. Neem op vakantie dus ook lichamelijk rust door ‘s middags even te gaan liggen (een siësta is heerlijk). Daarna kun je weer lekker fris en afgekoeld op pad!

2) Als het weer warmer wordt, gaat ons lichaam minder warmte maken. Daarom kun je het beste je energieverbruik verminderen als het warmer wordt. Dit verschilt per persoon, maar in het algemeen is ons energieverbruik bij 30 C° 30-40% lager dan bij 20-21 C°.

3) De meeste Nederlanders eten graag rond 18.00 uur, of ze nou thuis zijn of zitten op een terras aan de mediterraanse kust. Maar de lokale bevolking ontbijt bijna niet en eet pas voor de siësta. ‘s Avonds wordt er rond 21.00 – 22.00 uur gegeten. Het is even schakelen, maar door het lagere energieverbruik van ons lichaam bij warm weer zou je best wat minder op kunnen scheppen en later aan tafel kunnen gaan wanneer de temperatuur is gedaald.