Blog Keer Diabetes Om

Drie verkoelende tips bij warm weer voor thuis of op vakantie

De zomer is in gang en de temperaturen stijgen. Heerlijk weer om te genieten van zon, maar de warmte kan ook een aanslag zijn op ons lichaam. We zweten meer, raken sneller vermoeid en kunnen soms last krijgen van hitte-gerelateerde klachten. In deze blog delen we een aantal tips om op een gezonde manier met de warmte om te gaan. We bekijken hoe ons lichaam reageert op warmte, hoe we ons energieverbruik kunnen aanpassen en wat de beste eetmomenten zijn.

1) Lichaamsreactie op warmte

Als het warm wordt en we niet goed kunnen koelen, loopt de temperatuur van ons lichaam op. Dat wil het lichaam niet en daarom ontstaat er een stressreactie: er wordt cortisol (stresshormoon) aangemaakt. Dit hormoon heeft een negatieve invloed op de bloedglucose, wat kan leiden tot hoofdpijn en concentratieproblemen. Het is goed om hier extra alert op te zijn wanneer je prediabetes of diabetes type 2 hebt. Om de stressreactie te verminderen is het belangrijk om lichaamsrust te nemen tijdens de warmste uren van de dag. Ga op vakantie tussen 12.00 en 16.00 uur lekker in de schaduw liggen, doe een siësta of lees een boek. Zo kan je lichaam weer afkoelen en ben je in de middaguren weer fris en energiek.

2) Energieverbruik bij warm weer

Als het warmer wordt, gaat ons lichaam zelf minder warmte maken. Dit betekent dat we ook minder energie verbruiken. Ons energieverbruik bij 30°C is 30-40% lager dan bij 20-21°C. Het is dus logisch dat je in de warmte minder behoefte aan eten hebt. Let hierop tijdens je vakantie en schep wat minder op je bord. 

3) Eetmomenten in warme landen

In Nederland eten we graag rond 18.00 uur, maar in warme landen ligt dat anders. De lokale bevolking ontbijt vaak niet of licht en eet pas voor de siësta een warme maaltijd. ‘s Avonds wordt er pas rond 21.00 – 22.00 uur gegeten. Dit eetritme past goed bij het lagere energieverbruik van ons lichaam bij warm weer. Probeer tijdens je vakantie ook eens wat later te eten. Zo belast je je lichaam minder en kun je optimaal genieten van de lange, warme avonden. Zorg er wel voor dat er minimaal 12 uur zit tussen je laatste maaltijd en de eerste maaltijd de volgende dag. Eet je bijvoorbeeld om 22.00 uur, ontbijt dan pas na 10.00 uur. Zo krijgt je lichaam rust om te herstellen.

Door te luisteren naar je lichaam en rekening te houden met de warmte, kun je optimaal genieten van je vakantie. Neem lichaamsrust tijdens de warmste uren van de dag, eet lichter en verplaats je eetmomenten naar de koelere avonduren. Zo zorg je ervoor dat je fit blijft, ook als de temperaturen hoog oplopen.