Blog Keer Diabetes Om

De allerbeste beweegtips, ook voor op vakantie

voeding-leeft-383

Op vakantie vervalt je dagelijkse routine waarschijnlijk. Hoe zorg je er ook dan voor dat je in beweging blijft? Mirjam Blijleven, coördinator en ontwikkelaar bij Keer Diabetes2 Om en fanatiek sporter verdiept zich graag in de wetenschap achter beweging. Zij deelt haar tips voor de vakantie dagen. 

1. De reis
Heb je een vliegreis voor de boeg, of zit je lang in de auto? Probeer voor vertrek alvast te bewegen. Maak een extra lange wandeling de dagen vooraf bijvoorbeeld. Tijdens de reis is het waarschijnlijk lastig om echt te bewegen, maar voor de doorbloeding is het toch belangrijk om niet helemaal stil te zitten. Daarnaast voorkom je dat je stijf wordt. Probeer je in elk geval ieder half uur een keer goed uit te strekken en te gaan staan.

2. Op vakantie
Vergeet vooral niet dat elke beweging beter is dan geen beweging! Probeer juist wanneer het warm is voor het ontbijt te bewegen. Het is dan waarschijnlijk nog een stuk koeler. Neem de lange toeristische route naar de supermarkt, maak een wandeling door de stad en drink een kopje (zwarte) koffie voor het ontbijt of maak een lange wandeling op een leeg strand.

Lig je overdag aan het strand of bij een zwembad? Zwemmen is een hele goede manier van bewegen. Wist je dat je met zwemmen niet alleen je uithoudingsvermogen traint, maar ook spieren over het hele lichaam? Als je normaal veel wandelt, is zwemmen dus een fantastische manier van bewegen om ook je bovenlichaam eens te laten werken.

3. Rust
Vermijd intensieve beweging wanneer het echt heel warm is buiten. Het forceren van inspanning in de hitte kan zorgen voor stress in plaats van ontspanning: het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Zoek in plaats hiervan de schaduw op, drink voldoende water en geef je lichaam rust.

En bedenk… dat het soms gewoon niet lukt. Dat er dagen tussen zullen zitten waarop het weer perfect is voor een lange wandeling, maar je toch de stoel niet uit weet te komen. Wie weet heb je het druk gehad op je werk en komt alle vermoeidheid er nu in een keer uit: ook deze dagen horen erbij, we hebben ze allemaal. Doe je best, maar durf je ook over te geven aan een dagje niets. Rust uit, geniet, morgen weer een dag! 

Beweegoefening voor onderweg: Op de maat.
In de auto, treinreis of het vliegtuig, overal kun je deze oefening doen. Doe een muziekje aan waar je blij van wordt en met een beetje ritme. Strek je handen uit naar het plafond, span je bilspieren aan op de maat van de muziek. Halverwege het liedje probeer je met je handen de vloer aan te raken. Strek vervolgens je handen weer uit naar het plafond en span nu je buikspieren aan op de maat van de muziek. Doe dit zo lang het liedje duurt. Let wel op, ga niet meteen te enthousiast van start en bouw langzaam op. Beweeg eerst even rustig en strek wat uit voordat je aan beweegoefeningen begint.