Blog Keer Diabetes Om

De beste beweegtips van onze ambassadeurs

Door ambassadeurs Kees, Tijnie, Han, Anne & Els

Deze maand staat in het teken van beweging. De stap zetten naar meer beweging kan soms spannend zijn. Veel mensen denken meteen aan de sportschool of urenlange training, maar beweging is veel meer dan dat. Onze deelnemers leren we dat iedere beweging telt en dat ze op zoek kunnen gaan naar momenten door de dag heen waarop zij meer kunnen bewegen, op een manier die bij hen past. Wij vroegen onze ambassadeurs Kees, Tijnie, Han, Anne & Els om hun beste beweegtips. Veel leesplezier!

Kees van Til

Ik probeer elke ochtend vóór het ontbijt te wandelen. Ik luister dan vaak naar Spotify en heb een playlist gevonden die 125 BPM heet en alleen maar nummers afspeelt die 125 beats per minuut zijn. Dat zijn dus 125 stappen per minuut als je op het ritme van de muziek wandelt. Rekenen we even verder dan is dat in 8 minuten 1000 stappen. In 80 minuten heb je dan 10.000 stappen lekker doorgewandeld. Er zijn ook playlists met meer of minder BPM’s, zo kun je een fijn tempo vinden dat bij je past.

Tijnie van Gerdingen

Om iedere dag aan voldoende beweging te komen plan ik mijn agenda zo in dat ik de fiets kan nemen naar mijn werk. Ik ben jeugdhulpverlener en ik kom meestal bij de mensen thuis. De afstanden vanaf mijn huis variëren daardoor, maar liggen ergens tussen de 15 en 26 kilometer voor een enkele reis. Ik neem mijn ontbijt mee op de fiets en begin nuchter aan de tocht. Aan het einde van mijn ritje stop ik even bij een weiland en geniet ik van mijn yoghurt en thee. Zo combineer ik mijn werkdagen met bewegen!

Han Seijger

Mijn vrouw en ik hebben een abonnement op het Brabants Dagblad. Vrienden van ons hebben een abonnement op de Volkskrant. We wonen ongeveer 2 kilometer uit elkaar. Elke dag wordt de krant uitgewisseld. Wij brengen onze krant naar hen en zij brengen hun krant naar ons. De ene keer te voet, dan weer met de fiets, zes dagen in de week door weer en wind. Voordelen naast de beweging zijn het sociale contact, af en toe een kopje koffie en twee abonnementen voor de prijs van één. Inmiddels is een ander bevriend stel met tijdschriften ook mee gaan doen.

Anne Hondema

Tijdens mijn deelname aan Keer Diabetes2 Om werd er voorgesteld om te gaan wandelen, het liefst vóór het ontbijt. Ja dááág, dacht ik, wandelen op nuchtere maag: dat ga ik nooit redden. Ik wandel best wel veel, maar nooit zo vroeg in de ochtend. De reden om op nuchtere maag te gaan wandelen is dat je je buikvet gaat verbranden, omdat je nog geen voedingsstoffen tot je hebt genomen. Maar goed, alle vooroordelen opzij gezet ben ik toch maar eens lekker vroeg opgestaan en gaan wandelen. Dat was 3 jaar terug en sindsdien ben ik er verslaafd aan! Ik ben begonnen met zo’n 5 keer per week een half uurtje en loop nu anderhalf uur per keer. En het is heerlijk: koptelefoon op het hoofd en gaan! Natuurlijk sla ik ook weleens een dag over: als het pijpenstelen regent blijf ik binnen, maar zoek ik later op de dag een droog moment om te gaan lopen. Mijn tip is dus: ga het eens proberen: opstaan, wassen, kleren aan, schoenen aan en dan lekker naar buiten! Het is echt de moeite waard. Bijkomend voordeel: je buikomvang neemt erdoor af en dat is mooi meegenomen. Maar ga vooral lopen voor je plezier!

Els Knaapen

Als je, net zoals ik, een hekel hebt aan de sportschool en niet veel hebt met sport is meer bewegen een uitdaging. De beweegsnacks van Keer Diabetes2 Om helpen daarbij, maar soms kom ik met een goede smoes toch weer een dag onvoldoende in beweging. Laatst echter zat ik naar een baby te kijken die aan het leren was om te lopen. Hij trok zich op aan een stoelpoot, zette één of twee wankele stapjes en viel op zijn dikke billetjes. Niet getreurd, gewoon poging twee! Gefascineerd zat ik toe te kijken hoe dit kind bleef proberen om zich staand te verplaatsen. Hoe vaak hij ook viel, hij bleef het proberen. En ineens zag ik dat dit kind mij een lesje kan leren: proberen, vallen en niet blijven liggen, maar het gewoon opnieuw proberen, net zo lang tot het vanzelf gaat en ik er niet meer over na hoef te denken.

Wandelendedeelnemer