Nathalie

Nathalie Wilmsen

Blog Keer Diabetes Om

Alles is beweging

We weten allemaal dat voldoende bewegen belangrijk is voor onze gezondheid. Het heeft ontelbaar veel positieve effecten. Als je al deze effecten in een pil zou stoppen, zou je het beste medicijn hebben wat er maar bestaat, vinden wij! Toch kan bewegen om wat voor reden dan ook een uitdaging zijn.

fotocijfersbeweegrichtlijnen

45% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder voldeed in 2023 aan de beweegrichtlijnen. De beweegrichtlijnen geven aan hoe en hoeveel je minstens per week zou moeten bewegen om je gezondheid te ondersteunen. Voor volwassenen is dit als volgt:  

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

  • Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

  • Minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

  • Voorkom veel stilzitten.

Het is dus aan te raden een aantal keer per week bewust tijd te maken om in beweging te komen en je hartslag te verhogen. Maar nog belangrijk is misschien wel het laatste uitgangspunt: Voorkom veel stilzitten. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt namelijk dat het gezonder is om door de dag heen actiever te zijn in vergelijking met heel de dag stilzitten en ‘s avonds jezelf een uur afbeulen in de sportschool: mensen met diabetes type 2 konden door beweging door de dag heen beter hun bloedsuikerspiegel onder controle houden. 

Binnen onze leefstijlprogramma’s geven wij onze deelnemers mee dat iedere beweging telt. En alles is beweging. Daarvoor hoef je dus niet per se naar de sportschool. Veel kleine, laagdrempelige bewegingen door de dag heen tellen onderaan de streep flink op. Wandelend naar de supermarkt, met de trap in plaats van de lift, wandelend bijkletsen met een vriend of collega, het huis onder handen nemen, het vuilnis buiten zetten in 2 delen. En ga zo maar door! Als je dit ook in gedachten neemt, hoeveel beweeg je dan op een dag? Dat is waarschijnlijk meer dan je denkt, als je alle beweging meetelt. Voldoe jij aan de beweegrichtlijn? Wat kun je morgen anders doen om meer beweging in je dag te brengen? Alle beweging telt!