Adviseur Voeding

Anne-Marie Ernst

Blog Keer Diabetes Om

De natuur als medicijn: Ontdek de voordelen van bosbaden!

Bosbaden is eigenlijk niets anders dan tijd doorbrengen in het bos of een park. Bijvoorbeeld door te wandelen en te genieten van de omgeving en de geluiden die je hoort. Het nemen van een soort “bad” in het bos! De term “bosbaden” is uitgevonden In Japan, daar wordt het shinrin-yoku genoemd. En het goede nieuws? Dit kan je lichamelijke en geestelijke gezondheid een enorme boost geven. Heb je het zelf ook weleens ondervonden dat je opknapt van een wandeling in het bos? Je bent niet de enige! Verschillende culturen over de hele wereld weten en ervaren dit al sinds lange tijd. 

In de jaren 90 zijn wetenschappers gaan onderzoeken waarom dit nou zo goed is voor ons. Wat gebeurt er in het lichaam dat ervoor zorgt dat we fysiek en geestelijk een oppepper van een bosbad krijgen? Hun bevindingen tot nu toe zijn super interessant.

Ondanks dat wetenschappers nog niet volledig begrijpen wat er gebeurt in het lichaam, laten eerste studies een toename zien in het aantal en de activiteit van witte bloedcellen en meer specifiek, van onze afweercellen. Deze cellen zijn van essentieel belang voor bijvoorbeeld de bestrijding van virussen en abnormale cellen in ons lichaam. Dit effect ontstaat mogelijk al na een periode van 2 uur in een bosrijke omgeving. Waarschijnlijk ontstaat het onder invloed van essentiële oliën die afgegeven worden door bomen. Je kan dat zelf ook ruiken. Denk maar aan de krachtige dennengeur. Deze essentiële oliën zijn stofjes die ‘fytonciden’ genoemd worden. Deze stofjes verspreiden zich via de lucht en de bodem. Ze hebben verschillende, voor de boom beschermende, effecten. In de bodem kunnen ze bacteriën, schimmels en virussen doden, zodat de boom beschermd blijft. Maar in grote hoeveelheden in de lucht fungeren ze met name als waarschuwingsstofjes voor andere bomen. Zo kunnen de bomen die verderop staan zich wapenen voor potentieel gevaarlijke bacteriën, schimmels en virussen die hun kant op komen.

Kortom, het afweersysteem van de boom (oftewel de aanmaak van fytonciden) kan ons afweersysteem mogelijk ook weer stimuleren. Hoe prachtig is de natuur toch! Ervaar bosbaden zelf. Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen of zitten op een bankje in een bos of in een park. Snuif de bosgeuren op, kijk naar alles om je heen en geniet van de omgeving. Geef je toch zomaar je afweersysteem een boost!

Bronnen

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17903349/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28788101/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793341/