Mirjam1

Mirjam Blijleven

Blog Keer Diabetes Om

Nuchter bewegen

Je beweging slim inzetten? Probeer eens nuchter, voor de eerste maaltijd, te bewegen. Je beweegt dan eigenlijk in het kwadraat. Hoe dit werkt en wat de belangrijkste voordelen zijn, zetten we voor je op een rij. 

Je verbruikt vooral je (buik)vet voorraad 

Na het eten maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Dat gebeurt in de alvleesklier, als reactie op de verhoogde bloedsuikerspiegel. Insuline werkt onder andere als groeihormoon en zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit het bloed in de cellen gaan. Daar kunnen de voedingsstoffen gebruikt worden, of opgeslagen voor later. Je kan het vergelijken met een sleutel die je in het slot steekt. Insuline zet de deur van de cellen open. Als je insuline aanmaakt, na het eten dus, sta je in de ‘opslagstand’. Je kan dan niet tegelijkertijd ook vet verbranden. Je kan het zien als een schakelaar. Wanneer de hele maaltijd verbrand is een aantal uur na het eten, en alle voedingsstoffen uit het bloed in de cellen zitten, klapt de schakelaar om en komt je lichaam in de 'verbruikstand'. De maaltijd is verbrand, insuline gaat omlaag en om je bloedsuikerspiegel op peil te houden zal je lichaam jouw vetvoorraad aan moeten spreken. In de nacht eet je in principe niet, dus ’s morgens op een lege maag zit er weinig insuline in je bloed en kan je meteen je (buik) vetvoorraad gebruiken als brandstof. Wil je buikvet verliezen? Dan kan bewegen op nuchtere maag hierbij helpen.  

Bloedglucosenaeten

Het stabiliseert de bloedglucosespiegel Ten eerste, door nuchter te bewegen wordt de lever sneller in het aanmaken van glucose (brandstof). Als je lichaam brandstof nodig heeft, en de bloedsuikerspiegel lager is, kan je lichaam daar dus snel op reageren en is er sprake van een minder grote schommeling in de bloedsuikerspiegel. Ten tweede zorgt beweging voor een verbeterde opname van glucose door de cellen. De sleutel werkt dan tijdelijk beter en de deur van de cellen gaat makkelijker en sneller open. De grootte van het effect is afhankelijk van de duur en intensiteit van de beweging, maar kan tot wel 24 uur duren! Dit effect zorgt ervoor dat je na het eten een kleinere piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Alle voedingsstoffen kunnen sneller over de cellen verdeeld worden. Deze twee effecten dragen dus bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel gedurende de dag. 

Dit heeft ook weer veel voordelen! Wie een stabiele bloedsuikerspiegel heeft, heeft meer energie en minder energiedips. Ook ervaar je minder trek gedurende de dag en is het makkelijker geen tussendoortjes te nemen. Daarnaast bouw je spiermassa op door de (extra) beweging, waardoor je meer mitochondriën (de energiecentrales van je lichaam) aanmaakt. Dit zorgt ook voor meer energie. 

Klaar voor een goede start van de dag? Besteed morgenochtend een paar minuten van je tijd aan nuchter bewegen (vóór het ontbijt). Begin klein en bouw het rustig op. Dat kan op vele manieren. Ga een aantal keer de trap op en af, doe een paar squats of maak een ommetje. Elke beweging telt! Wil je nog meer voordelen ervaren? Bewegen in de buitenlucht heeft extra positieve effecten, zoals op je slaap en ontspanning.  

Let op

Gebruik je bloedsuikerverlagende medicijnen, heb je specifieke medische aandoeningen, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Raadpleeg dan een arts om te bepalen of het veilig en geschikt is voor jouw individuele gezondheidssituatie en doelen.