Een aanpassing van leefstijl kan de kwaliteit van leven bij mensen met IBD, ofwel chronische
darmontstekingsziekten, verbeteren. Zo blijkt uit het onderzoek ‘IBD, eet je mee?’, een zes maanden durend onderzoek naar de invloed van leefstijl op mensen met IBD. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met Stichting Voeding Leeft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).
De resultaten
De resultaten van het onderzoek ‘IBD, eet je mee?’ zijn hoopgevend. Zo rapporteerden de deelnemers een hogere kwaliteit van leven na de leefstijlaanpassing. ‘IBD, eet je mee?’ werd positief ontvangen door de patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa: bijna 80% van de deelnemers zou deze aanraden aan andere patiënten. De deelnemers uit het LUMC werden intensiever gevolgd en hierbij zag men een daling van de ontstekingswaarden in het bloed.
80% van de deelnemers zou ‘IBD, eet je mee?’ aanraden aan andere patiënten.
“We denken dat we met aanpassingen in de leefstijl, waaronder voeding, de kwaliteit van leven van patiënten kunnen verbeteren. Het gaat hier om een pilotstudie, er is nog veel meer onderzoek nodig om specifiekere voedings- en leefstijladviezen voor IBD-patiënten samen te kunnen stellen. Tegelijkertijd zijn we trots dat bovengenoemde partijen de handen ineen geslagen hebben om dit onderzoek mogelijk te kunnen maken. Hoewel er nog veel onduidelijk is, blijkt uit deze pilot dat voeding zeker een rol speelt bij IBD”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting.
“Uit deze pilot blijkt dat voeding zeker een rol speelt bij IBD”
Bernique Tool (MLDS)
Tineke Markus van de CCUVN vult aan: “De meest gestelde vraag van IBD-patiënten is of zij door het volgen van een dieet hun klachten kunnen verminderen. Met dit onderzoek hebben we zichtbaar kunnen maken wat voeding kan betekenen voor IBD-patiënten met een milde aandoening. Meer onderzoek is nodig en daar zullen de CCUVN en haar leden zeker weer aan deelnemen.”
Deelnemer Nadine Nugter vertelt: “Ik was al een tijd klachtenvrij, mede dankzij mijn medicatie. Ik was benieuwd of voeding mijn darmen en lijf gezond zou kunnen houden. ‘IBD, eet je mee?’ hielp mij een weg te vinden in een nieuwe leefstijl. Ik merkte meteen verschil in mijn energieniveau. Ik ben blij dat ik heb meegedaan, want in je eentje weet je niet wat je moet doen. Nu kreeg ik alle handvatten die ik nodig had: in groepsverband, we konden ervaringen delen en alles was onder professionele begeleiding. Ik houd me nu nog steeds met het ontbijt en avondeten aan het programma en voel me daar heel goed bij.”
MDL-arts Jeroen Maljaars (LUMC): “Ik heb ook van het overgrote deel van mijn patiënten teruggekregen dat ze zeer positief waren over ‘IBD, eet je mee?’. Veel deelnemers vertelden meer energie te hebben en zich fitter te voelen. Deelnemende patiënten dachten bepaalde voeding niet te verdragen. Door mee te doen, ontdekten zij dat er toch veel mogelijk is en dat gezond en lekker erg goed samen gaan.”
“Veel deelnemers vertelden meer energie te hebben en zich fitter te voelen.”
Jeroen Maljaars (LUMC)
Het onderzoek
‘IBD, eet je mee?’ heeft als doel te onderzoeken of een wetenschappelijk onderbouwd leefstijlprogramma verbetering in de kwaliteit van leven voor IBD-patiënten oplevert. Ruim 180 patiënten namen deel. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, met als belangrijkste uitgangspunt gevarieerde en onbewerkte voeding. Deelnemers zijn begeleid aan de hand van verschillende bijeenkomsten, een werkboek met recepten en tien uitgangspunten. Daarnaast waren deelnemers via een online community met elkaar in contact om elkaar te stimuleren, te ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. Ook konden zij via de community vragen stellen en werden zij gecoacht. Maljaars: “Wij zijn blij met ‘IBD, eet je mee?’. Wij geloven er sterk in dat het uitmaakt wat je eet, en dat dit van invloed kan zijn op het verloop van je ziekte.”
Het leefstijlprogramma
Tijdens dit programma, dat ontwikkeld is door Stichting Voeding Leeft, gingen de deelnemers niet minder eten, calorieën tellen of op een dieet. Het was juist de bedoeling dat er voldoende en lekker gegeten werd. Zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk met allerlei ingrediënten die je gewoon op de markt of supermarkt kunt kopen. En dus geen pakjes en zakjes. Plantaardig eten vormde hierbij de basis met veel lekkere groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Regelmatig werd een (vet) visje, onbewerkt vlees en volle zuivel in de recepten verwerkt. Suiker en alle snelle koolhydraatrijke producten, zoals witte rijst, pasta, brood en uiteraard frisdrank, koek en snoep stonden niet op het menu. Verder werd er veel aandacht gegeven aan pro- en prebiotisch eten. Tot slot werden de deelnemers gestimuleerd om met aandacht te eten, goed te kauwen en met name van eten te genieten. De resultaten van het programma zijn geanalyseerd door het Louis Bolk Instituut. Momenteel wordt door de partijen gekeken naar een vervolg op deze pilotstudie.
Bron: Maag Lever Darm Stichting