Foto Rosanne Sienema

Rosanne Sienema

Blog Keer Diabetes Om

Zo stimuleer je zelf je gelukshormonen!

In onze huidige maatschappij zijn we constant op zoek naar geluk. We jagen naar succes, mooie spullen en spannende ervaringen, om ons het ultieme geluksgevoel te geven. Maar we vergeten daarbij soms dat ons lichaam ook gelukshormonen kan produceren op veel makkelijkere manieren.

Ons lichaam produceert verschillende gelukshormonen, die een belangrijke rol spelen in ons welzijn. Denk bijvoorbeeld aan dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine. Deze gelukshormonen beïnvloeden onze stemming, motivatie, stressniveau en zelfs onze lichamelijke gezondheid. Er zijn veel simpele dagelijkse dingen die je kunt doen om de aanmaak van deze ‘happy hormonen’ te stimuleren! Daarbij geldt dat dit soort activiteiten vaak niet één, maar meerdere hormonen laten vrijkomen. Mooi meegenomen dus!

Hieronder leggen we de verschillen tussen deze hormonen uit en vertellen we je hoe je de aanmaak van deze hormonen een boost kunt geven: 

Dopamine wordt ook wel het beloningshormoon genoemd. Het komt vrij bij activiteiten die we prettig vinden, zoals lekker eten, bewegen, mediteren, naar muziek luisteren, iets nieuws leren of een doel behalen. Dopamine speelt ook een belangrijke rol in ons leervermogen en motivatie.

Serotonine reguleert onze stemming en slaap. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressie, angst en slaapproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je serotoninespiegel te verhogen, zoals het zien van daglicht, genoeg slapen, sporten, mediteren en gezonde voeding.

Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Wist je dat het na 20 seconden knuffelen al vrijkomt? Daarnaast komt oxytocine  vrij bij fysiek contact en bij het spenderen van tijd met vrienden of (huis)dieren, of door iets voor een ander te doen. Het hormoon bevordert daarmee gevoelens van liefde, vertrouwen en verbondenheid. Oxytocine speelt ook een belangrijke rol bij de bevalling en borstvoeding.

Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en stemmingsverbeteraar. Het komt vrij tijdens lichamelijke inspanning, maar ook bij stress en angst. Endorfine kan een gevoel van extreme blijheid en geluk geven en je kunt dit zelf stimuleren door yoga of een andere sport te beoefenen, te lachen of een warm bad te nemen.

Zingeving is ook gerelateerd aan ‘happy hormonen’. Zingeving betekent het zoeken naar en het geven van zin aan je leven. Dit kan komen uit onze relaties, ons werk, onze hobby's of onze spiritualiteit. Als we het gevoel hebben dat ons leven zin heeft, voelen we ons gelukkiger en tevredener. Hierbij worden de gelukshormonen ook weer gestimuleerd! Het is dus met elkaar verbonden.

We geven je een checklist van 20 dingen die je nú kunt doen om je gelukshormonen te stimuleren! 

 1. Luister naar je favoriete nummer

 2. Ga tien minuten in de zon staan

 3. Ga een stukje wandelen

 4. Mediteer voor tien minuten

 5. Eet een stukje >85% pure chocolade

 6. Probeer een nieuwe sport uit

 7. Knuffel iemand die je lief hebt

 8. Ga een stukje fietsen

 9. Doe iets pittigs door je eten (bijvoorbeeld chilivlokken of een rode peper voor endorfines)

 10. Maak iets van kunst

 11. Doe wat yoga oefeningen

 12. Kijk iets grappigs

 13. Speel met je huisdier

 14. Geef iemand een compliment

 15. Ga zwemmen

 16. Neem een warm bad

 17. Schrijf op waar jij dankbaar voor bent

 18. Bel een vriend(in) op

 19. Doe iets voor een ander 

 20. Sta stil bij overwinningen en gebeurtenissen