Geef je leven meer zin met vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is er voor jong en oud. Het is een waardevolle manier om anderen te helpen, nieuwe vaardigheden te leren, je sociale netwerk uit te breiden en een gevoel van zingeving te ervaren. Daarnaast kan vrijwilligerswerk een positieve invloed hebben op jouw eigen gezondheid en welzijn. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat vrijwilligerswerk kan leiden tot lagere stressniveaus, meer zelfvertrouwen, een betere mentale en fysieke gezondheid en zelfs een langere levensduur! Er zijn veel organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers met verschillende interesses en vaardigheden. Of je nu van werken met kinderen houdt, graag in de natuur bent, of liever met ouderen werkt, er is altijd een vrijwilligersproject dat bij jou past.
Een mooi voorbeeld van vrijwilligerswerk vormen onze Keer Diabetes2 Om ambassadeurs, die zich inzetten voor de bewustwording van leefstijlverandering bij diabetes type 2. Door hun inzet worden mensen geïnspireerd en gemotiveerd om ook aan de slag te gaan met hun leefstijl en te werken naar een fitter en energieker leven. Daarnaast zijn enkele van onze ambassadeurs elders betrokken als vrijwilliger. In deze blog delen twee van deze ambassadeurs, Els en Tephanie, hun ervaringen met vrijwilligerswerk en hoe het hun leven zin geeft.
Els Knaapen (80 jaar)
“Er is een periode in je leven waarin je het gevoel hebt dat je werk ervoor zorgt dat je een zinvol leven leidt. Wellicht heb je ook een partner, kinderen en/of familie en vrienden die samen met je collega’s het gevoel geven dat je ertoe doet, dat je het verschil voor iemand kan maken. Maar je kinderen gaan het huis uit en leiden hun eigen leven waarin jij niet meer het middelpunt bent. En dan komt de tijd dat er een eind komt aan je baan, je hebt die magische leeftijd bereikt waarop je baas en je collega’s afscheid van je nemen. Misschien lukt het je om nog even contact met ze te houden, maar ook dat wordt steeds minder: de kloof tussen jou en je werkzame leven wordt groter en groter. Je loopt langs een etalage en ziet ineens je spiegelbeeld en denkt: “Ben ik dat, echt die oude vrouw met dat grijze haar? “
Ja, ik heb grijs haar en heb mijn 80e verjaardag achter de rug, maar ik ben niet die oude vrouw die ik in de spiegelruit zie. In de geest ben ik nog steeds de 20 jarige die met nieuwsgierige ogen naar de wereld om zich heen kijkt. En ja, ik kan nog altijd het verschil maken. Als vrijwilliger bij Seniorweb bied ik hulp aan huis aan mensen die ruzie met hun pc hebben. Ik kom bij mensen - die vaak jonger zijn dan ik – thuis, we drinken een kopje koffie, praten en laten vaak de eenzaamheid even achter ons. En lukt het me niet altijd om het computerprobleem op te lossen? Dan is er altijd wel een collega die me via de telefoon weer op weg kan helpen. En iedere keer als ik daarna de voordeur van degene die hulp nodig had weer achter me dichttrek, weet ik dat ik – ondanks mijn gevorderde leeftijd – nog steeds iets kan betekenen voor anderen en dat dat mijn leven zin geeft.”
Tephanie Samson (34 jaar)
“Mijn allereerste keer vrijwilligerswerk was bij Run for Kika in Rotterdam. Ik had besloten dit te gaan doen een jaar nadat mijn vader was overleden aan leukemie. Ik wilde graag iets terug doen en dat eerste weekend was een leuke en bijzondere ervaring. Daarna ben ik verder op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk waarvan ik dacht dat het mij ook plezier zou geven. Ondertussen ben ik een aantal jaar verder en heb ik verschillende vrijwilligers baantjes gehad. Van werken op Comic Con met allerlei artiesten tot wekelijks bij de voedselbank. Totaal verschillende branches, maar beide geven mij een gevoel van voldoening en dat ik mensen help. Ook leer ik hierdoor heel veel nieuwe mensen kennen, wat sociaal voor mij voorheen altijd een uitdaging was. Op dit moment kook ik twee keer per week voor een bewoner in mijn wijk die koolhydraatbeperkt eet en vanwege gezondheidsredenen niet zelf kan koken. Zij is mij iedere keer weer heel dankbaar en dat geeft mij een goed gevoel dat ik iemand kan helpen die het nodig heeft. Ik kook zelf sowieso al via de wijze van Keer Diabetes2 Om, waardoor zij makkelijk mee kan eten. Ik zou zeggen: zoek iets wat je leuk vind, zet de stap en kijk hoe vrijwilligerswerk past bij jou.”
Kortom, vrijwilligerswerk is niet alleen waardevol om de maatschappij te helpen, maar het is ook een manier om je eigen gezondheid en welzijn te verbeteren. Ga eens op zoek naar een vrijwilligersproject in jouw buurt en ervaar de voordelen die het te bieden heeft.