Afbeelding man buiten in de natuur

Edward Beerthuizen

Blog Keer Diabetes Om

Zingeving bij chronische ziekte

Zingeving. Wat is dat eigenlijk? In de Van Dale wordt de betekenis als volgt omschreven: “het zoeken naar betekenis, het doel van het leven”. Best groots, als je dat zo leest: het doel van het leven. Of, wanneer je het op jezelf betrekt: wat is de betekenis en het doel van jóuw leven?

Laten we de vraag iets kleiner maken. In de psychologie gaat zingeving over de betekenis die je verleent aan jouw leven en de gebeurtenissen die zich daarin voordoen. Een chronische ziekte is nogal een gebeurtenis die zich voordoet in het leven. Toen bij mij een aantal jaar geleden de diagnose Multiple Sclerose (MS) werd gesteld, was de zingevingsvraag er niet één die bovenaan mijn lijstje stond. Althans, de vragen “Waarom ik?” en “Waarom nu?” werden heus wel gesteld, maar mezelf afvragen welke betekenis ik dit kan geven, dat deed ik niet direct. 

Toch ging ik hiermee aan de slag. En met mij vele deelnemers in de verschillende programma’s van Voeding Leeft. Ik deel  een aantal tips  die mij hielpen bij het zoeken naar betekenis in deze situatie.  

Maak het klein. Zingeving zit hem niet in de grote dingen, maar juist in de kleine. Zelfzorg is hier een goed voorbeeld van. Vraag jezelf af wat je nu nodig hebt: Waar ligt mijn behoefte? Bedenk vervolgens wat je vandaag kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Ben je moe? Stop ertegen te vechten en geef jezelf eraan over. Vind je jezelf te zwaar? Maak een plan en begin met het nemen van een eerste (kleine) stap, door vandaag een gezonde maaltijd te bereiden of meer te bewegen.

Blijf jezelf vragen stellen, ook als de antwoorden daarop niet of moeilijk te vinden zijn. Bijvoorbeeld: Wat zegt deze chronische ziekte over mij? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Deze vragen zijn misschien niet direct te beantwoorden én pijnlijk om te stellen, maar stel ze toch en leer ermee omgaan dat je vandaag wellicht nog geen pasklare antwoorden vindt. Je geeft op deze manier ruimte aan de diepere lagen in jezelf. De ruimte die dit je geeft, geeft verlichting en helpt je in de acceptatie.

Geef je over aan de veranderde situatie. Daarmee stop je het gevecht met jezelf om wat er niet (meer) is. Dit kan je vervolgens een enorm krachtig gevoel opleveren. Was je altijd de persoon die gezellig meedeed, wees dan nieuwsgierig naar wie je bent wanneer dit niet meer kan. Kijk eens wat er gebeurt als je dat taartje of drankje afslaat. Stond je altijd voor iedereen klaar, zet jezelf dan nu op nummer één en probeer los te laten wat je omgeving (en jijzelf) daar eventueel van vindt.

Deze tips kunnen je helpen erachter te komen wat zingeving voor jou betekent. Je zult merken dat zingeving je helpt in de acceptatie van je chronische ziekte en het je uiteindelijk zelfs een stuk gezonder kan doen voelen!

Geschreven door Edward Beerthuizen, coach bij Voeding Leeft