Bij diabetes type 2 is het belangrijk om je bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden. Veel mensen denken dat tussendoor eten daarbij helpt. Maar in de praktijk zien we iets anders: hoe vaker je eet, hoe vaker je lichaam insuline moet aanmaken. Zelfs kleine tussendoortjes, zoals een stuk komkommer, zorgen ervoor dat je lichaam insuline aanmaakt, ook al veroorzaken ze geen grote bloedsuikerpiek. Insuline is nodig om de bloedsuiker te regelen, maar bij diabetes type 2 is er een probleem met de gevoeligheid voor insuline en soms ook met de hoeveelheid die het lichaam nog kan aanmaken. Door minder vaak te eten, kan je lichaam beter herstellen en wordt het makkelijker om de bloedsuiker stabiel te houden.
Waarom minder eetmomenten beter zijn bij diabetes type 2
Elke keer dat je iets eet, maakt je lichaam insuline aan — ook als het maar een klein tussendoortje is, zoals groenten. Hierbij zal je bloedsuikerspiegel niet veel stijgen, maar maakt je lichaam wel alsnog insuline aan. Deze aanmaak van insuline remt de vetverbranding. Insuline is namelijk een hormoon dat het lichaam een signaal geeft om energie op te slaan (bijvoorbeeld als vet) in plaats van vetreserves te verbranden. Zelfs als je bloedsuiker door een gezond tussendoortje niet veel stijgt, gaat je lichaam toch uit de vetverbranding. Geef je je lichaam langere periodes zonder eten, dan kan de insuline dalen, krijgt je lichaam meer rust, kan het de eigen vetvoorraden gaan gebruiken en verbetert de gevoeligheid voor insuline. Dit helpt om de bloedsuiker stabieler te houden en de vetverbranding actief te houden.
Daarom werken we bij Keer Diabetes2 Om, een leefstijlprogramma voor mensen met prediabetes of diabetes type 2, met drie volwaardige eetmomenten per dag. Geen kleine beetjes tussendoor, maar drie goed samengestelde maaltijden die voldoende verzadigen en ook nog eens heel lekker zijn. Zo voorkom je honger, schommelingen in je bloedsuiker en het gevoel dat je de hele dag bezig “moet” zijn met eten.
Tussendoortjes bij diabetes: gewoonte of echte behoefte?
Veel mensen grijpen naar een tussendoortje uit gewoonte, verveling of vermoeidheid — niet per se omdat het lichaam écht om energie vraagt. Door bewuster te eten en je maaltijden goed samen te stellen, merk je vaak al snel: dat tussendoortje heb ik eigenlijk niet nodig. Bij Keer Diabetes2 Om kunnen we je daarbij helpen en leggen we precies uit hoe je dat doet.
En als je toch trek krijgt?
Dan is dat vaak een signaal. Heb je voldoende gegeten bij je vorige maaltijd? Zat er genoeg eiwit, vet en vezel in je maaltijd? Of speelt er iets anders, zoals stress of te weinig vocht of slaaptekort?
Door daar bewust naar te kijken, leer je beter te luisteren naar je lichaam — en ontstaat er meer regie over je gezondheid. Heb je te weinig gegeten en heb je echt een tussendoortje nodig? Kies dan voor een tussendoortje dat zo onbewerkt mogelijk is en je helpt langer vol te zitten. Bijvoorbeeld: rauwkost met hummus, wat kaas, een handje noten, etc.
Zo kijk je anders naar tussendoortjes bij diabetes type 2
Drie volwaardige maaltijden eten per dag (zonder tussendoortjes) geeft je lichaam rust, helpt bij minder bloedsuikerschommelingen, meer herstel en kan je lichaam gevoeliger maken voor insuline. En dat is precies wat je wil bereiken als je diabetes type 2 hebt!
Wil je leren hoe je binnen Keer Diabetes2 Om je maaltijden zo samenstelt zodat je geen tussendoortjes meer nodig hebt en meer energie krijgt door een stabielere bloedsuiker? Meld je gratis aan voor een informatiebijeenkomst over het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om.