Wat je moet weten over vleesvervangers
Artikel met alle ins en outs over vleesvervangers

Groenten zijn gezond, dat is duidelijk. Ze spelen niet voor niets de hoofdrol in de menu’s van al onze leefstijlprogramma’s. Maar waarom zijn ze eigenlijk gezond? We geven je redenen om deze gezondheidsboosters vaker op je bord te leggen.
🩸 Betere doorbloeding
Nitraat in bieten en bladgroenten (zoals spinazie en rucola) wordt in het lichaam omgezet in stikstofmonoxide. Dat stofje helpt je bloedvaten ontspannen en verbetert de doorbloeding – óók in je hersenen. Dit leidt tot een betere concentratie en mogelijk zelfs bescherming tegen cognitieve achteruitgang.
💪 Krachtige plantenstoffen
Groenten bevatten fytonutriënten: stoffen die planten aanmaken om zich te beschermen tegen indringers, zoals schimmels en bacteriën. Fytonutriënten geven groenten (en fruit) hun geur, kleur en smaak. Denk aan de rode kleur van paprika en de bittere smaak van witlof. Er bestaan verschillende soorten, waaronder carotenoïden, flavonoïden, fenolzuren, saponinen, fytosterolen, glucosinolaten/isothiocyanaten, lignanen en zwavelverbindingen. In ons lichaam helpen ze processen in balans te houden: ze werken als een soort schild tegen schade als antioxidant, hebben ontstekingsremmende eigenschappen, kunnen onze weerstand ondersteunen en zelfs mogelijk genen activeren die het lichaam helpen om gifstoffen op te ruimen.
🥕 Een bron van voedingsstoffen en vezels
Naast deze specifieke stofjes bevatten groenten natuurlijk voedingsvezels en vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, magnesium en kalium. Vezels houden de spijsvertering soepel, voeden de goede bacteriën in de darmen en zorgen voor een verzadigd gevoel. Hoe gevarieerder je groente-inname, hoe diverser je darmflora. Dat wordt gelinkt aan een betere gezondheid en weerstand. En al die vitaminen en mineralen? Die heb je nodig om alle lichaamsfuncties op peil te houden. Bijvoorbeeld het immuunsysteem, de bloeddrukregulatie en de opbouw van cellen.
🍽️ Hoeveel heb je nodig?
Wist jij dat Nederlandse volwassenen gemiddeld slechts 163 gram groenten per dag eten? En dat terwijl je minimaal 250 gram nodig hebt. Onderzoek laat zien dat nog meer groente eten (400-500 gram) leidt tot een groter positief effect. Dat klinkt veel, maar door groenten niet alleen bij het avondeten te eten maar ook bij ontbijt en lunch, wordt het haalbaar.
🌟 Nog twee groente weetjes om mee af te sluiten:
- Vroeger werden knoflook en ui als medicijn gebruikt, omdat ze zwavelverbindingen bevatten die bacteriën en schimmels minder kans geven.
- De oranje wortel die wij kennen is een Nederlandse uitvinding uit de 17e eeuw, waarschijnlijk ter ere van het Huis van Oranje. Van nature zijn wortels paars, geel, wit of rood.
👉 Kortom
Voldoende groenten op je bord heeft veel verschillende positieve effecten op onze gezondheid. Hoe kleurrijker en gevarieerder je kiest, hoe groter de winst. En dat kan ook heel lekker zijn! Echt.

Artikel met alle ins en outs over vleesvervangers

Zout. Een ingrediënt waar veel aandacht naartoe gaat. Wanneer we er te veel van eten kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zoals een te hoge bloeddruk, nierproblemen en verhoging van het risico op hart-en vaatziekten. Maar is zout alleen maar slecht voor je? En hoe komt het dat we er te veel van eten?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat met kleuren van groen (A) tot rood (E) aangeeft hoe (on)gezond een product zou zijn. Het is ingevoerd om kiezen voor gezondere producten makkelijker te maken. Doet dat het ook echt en heb je de score daarvoor nodig?