Nathalie

Nathalie Wilmsen

Blog Keer Diabetes Om

Waarom je de Nutri-Score niet nodig hebt om goede keuzes te maken

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat met kleuren van groen (A) tot rood (E) aangeeft hoe (on)gezond een product zou zijn. Het is ingevoerd om kiezen voor gezondere producten makkelijker te maken. Doet dat het ook echt en heb je de score daarvoor nodig?

❓ Hoe werkt het?
De Nutri-Score beoordeelt producten op hun voedingswaarde met een puntensysteem. Producten krijgen minpunten voor suiker, verzadigd vet, zout en calorieën, en pluspunten voor vezels, eiwitten, groente, fruit, noten en peulvruchten. Belangrijk om te weten is dat producten worden beoordeeld binnen een productgroep, zoals pizza’s, en niet als individueel geheel.

🥴 Waarom leidt de score tot verwarring?
Stel je kijkt naar de productgroep pizza’s. Een pizza die het meest gunstig scoort, krijgt score A. Dat betekent niet dat deze pizza gezond is – alleen dat deze variant binnen de productgroep pizza’s de beste samenstelling heeft. Vergelijk je producten tussen verschillende groepen, dan kan er een gekke uitkomst ontstaan. Griekse yoghurt krijgt bijvoorbeeld score C. Als je alleen naar de scores kijkt, zou je kunnen denken dat de pizza een betere keuze is dan Griekse yoghurt.
Terwijl dat natuurlijk niet het geval is. Onderzoek laat zien dat mensen inderdaad geneigd zijn puur op de scores af te gaan.

💚 Hoe kijkt Voeding Leeft ernaar?
Bij Voeding Leeft gaan we uit van de kracht van voeding in de puurste, zo onbewerkt mogelijke vorm. Als je uitgaat van zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk, krijg je de meeste voedingsstoffen, verzadiging en minste onnodige toevoegingen binnen. Je hebt de Nutri-Score niet nodig om hierin bewuste keuzes te maken. Het gebruiken van de Nutri-Score kan zelfs tot verwarring leiden. Zo krijgt extra vierge olijfolie, een onbewerkt product, een score C, omdat het veel calorieën bevat. Dit terwijl het bomvol goede stoffen zit en perfect past binnen een onbewerkt eetpatroon. Veel wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het gebruik van olijfolie gezondheidsvoordelen oplevert. Bovendien, veel onbewerkte producten, zoals groenten en fruit, hebben geen etiket en dus ook geen Nutri-Score. Zonde om deze producten te laten staan, omdat ze een slechtere of geen score krijgen!

💪 Hoe kun je bewust kiezen?
Blijf kiezen voor onbewerkte producten. En gebruik je gezond verstand. Laat onbewerkte producten met een lagere score niet per se om die reden staan. Kijk naar het aantal ingrediënten en vraag je af: zou je overgrootoma het herkennen als voeding? Kies je wel voor een bewerkter product? Kijk dan naar de ingrediëntenlijst en maak op basis daarvan je keuze.

💡 De supermarktschappen liggen vol ultrabewerkte producten, die soms een A of B score krijgen. Onthoud dat dit niets zegt over het product als geheel, maar over de relatieve voedingswaarde binnen een productgroep. Laat de score achterwege, gebruik je eigen gezonde verstand en kies voor zo onbewerkt mogelijk.