Maxime van den Heuvel

Maxime van den Heuvel

Blog Voeding Leeft

Voeding Leeft panel: De beste oplossing voor de naderende diabetes crisis?

Het is inmiddels duidelijk dat ons een diabetes crisis te wachten staat. Naar schatting hebben in 2050 wereldwijd 1,3 miljard mensen diabetes type 2, een verdubbeling ten opzichte van de huidige aantallen. Dat brengt consequenties met zich mee, waaronder torenhoge maatschappelijke kosten en medicijntekorten. Om over de verslechterende kwaliteit van leven nog niet eens te spreken. 

We vroegen een Voeding Leeft panel wat zij als de beste oplossing zien voor de naderende diabetes crisis. En dit waren de resultaten:

  • Meer leefstijl-educatie, om van jongs af aan mensen bewust te maken van de invloed van voeding en leefstijl op de gezondheid (35.2%).

  • De leefomgeving aanpassen, zodat de gezonde keuze de aantrekkelijke keuze wordt, zoals het invoeren van een suiker- of alcoholtaks (25.8%).

  • Doorverwijzen naar leefstijlbehandelingen, in de vorm van leefstijlprogramma’s of leefstijlspecialisten, die toegankelijk zijn voor iedereen met diabetes type 2 (19.5%).

  • Leefstijl integreren in de diabeteszorg, door huisartsen en praktijkondersteuners leefstijl te laten bespreken in de spreekkamer (13.8%).

  • Doorontwikkeling van diabetesmedicatie, zodat medicatie beter en efficiënter wordt (2.5%).

  • Niets, het is ieders eigen verantwoordelijkheid om voor zijn/haar gezondheid te zorgen (1.9%).

Voor de meeste mensen uit het panel (95%) is meer inzet op leefstijl de enige uitweg voor de naderende diabetes crisis. Daarvan geeft ruim 60% de voorkeur aan een preventieve aanpak, zoals leefstijl-educatie, om van jongs af aan mensen bewust te maken, en het aanpassen van de leefomgeving, zodat de gezonde keuze de aantrekkelijke keuze wordt. 20% geeft echter de voorkeur aan het doorverwijzen naar leefstijlbehandelingen. 14% geeft in plaats daarvan de voorkeur aan het integreren van leefstijl in de diabeteszorg zelf, door huisartsen en praktijkondersteuners leefstijl te laten bespreken in de spreekkamer. 

Meer inzet op leefstijl is belangrijk. Er bestaat niet één beste oplossing, het is er een van velen. De overheid, voedselindustrie, zorgsector en gezondheidsorganisaties zullen moeten samenwerken om de diabetes crisis af te remmen. Alleen dan kunnen we een systemische verandering met impact mogelijk maken.

* Het Voeding Leeft panel bestond uit lezers van de Voeding Leeft nieuwsbrief van 20 oktober 2023. In totaal zijn deze resultaten gebaseerd op 159 stemmen.

poll