5 mythen over diabetes type 2
Lees in deze blog de 5 mythen over diabetes type 2.
Voel jij je vaak moe, ondanks voldoende slaap? Heb je het idee dat je constant een slokje water nodig hebt? En moet je ‘s nachts vaker naar de wc? Dit kunnen signalen zijn van diabetes type 2, ook wel bekend als suikerziekte of ouderdomsdiabetes. Maar wat is diabetes type 2 eigenlijk en welke symptomen horen er nog meer bij?
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 is een aandoening waarbij je lichaam de suiker (glucose) uit je voeding niet goed meer kan verwerken. Dit komt doordat je lichaam in de loop van de tijd minder gevoelig is geworden voor insuline, een hormoon dat als een sleutel werkt om glucose uit je bloed naar je cellen te brengen. Daardoor blijft er meer glucose in je bloed zitten, wat leidt tot een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit heeft gevolgen voor je gezondheid en kan leiden tot verschillende klachten.
Wat zijn de klachten die bij diabetes type 2 horen?
Je merkt niet altijd dat je diabetes type 2 hebt. Soms zijn de klachten vaag. Ook hoef je niet alle klachten die hieronder staan beschreven te ervaren. Een aantal veelvoorkomende klachten die ontstaan als gevolg van de te hoge bloedsuikerspiegel zijn:
Vermoeidheid;
Veel dorst en vaker plassen;
Aanhoudend gevoel van honger;
Wazig zien;
Slecht genezende wondjes;
Tintelende handen/ voeten;
Gewichtstoename of -verlies of;
Terugkerende infecties (bijvoorbeeld blaasontsteking).
Bovendien kan diabetes type 2, als het niet (goed) wordt behandeld, na verloop van tijd nog ernstigere gevolgen met zich meebrengen, zoals hart- en vaatziekten, tintelingen of gevoelloosheid in de armen of benen, nierproblemen, amputaties en problemen met zien. Dit kan de kwaliteit van leven flink beïnvloeden. Herken je de bovenstaande symptomen? Ga dan altijd langs je huisarts.
Pak de onderliggende oorzaak van de klachten aan
Wist je dat je met een gezonde leefstijl bovenstaande klachten en diabetes type 2 onder controle kunt krijgen? Een ongezonde leefstijl is namelijk een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Door gezond te eten, genoeg te bewegen, stress te verminderen en goed te slapen, werk je aan het stabiel houden van de suikerspiegel. Wij kunnen je daarbij helpen! Schrijf je in voor een gratis informatiebijeenkomst en/of meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe je met het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om jouw gezondheid weer op de rails krijgt.
Lees in deze blog de 5 mythen over diabetes type 2.
Er zijn erfelijke vormen van diabetes, maar dit zijn andere soorten dan diabetes type 2. Bij diabetes type 2 geldt dat je een hogere kans hebt om het te krijgen als één van je ouders het heeft, maar uiteindelijk bepaalt de manier waarop je leeft of je het wel of niet krijgt. Overgewicht en weinig bewegen spelen hierin een belangrijke rol.
Diabetes type 2, of suikerziekte, sluipt als een sluwe vos de moderne samenleving binnen. Steeds meer mensen worden geconfronteerd met deze chronische aandoening, met vervelende gevolgen van dien. Maar wat is diabetes type 2 precies en wat is het verschil met diabetes type 1? In deze blog leggen we het je uit en geven we je tips om diabetes type 2 onder controle te houden.