Stap voor stap: hoe ook jij je gedrag kunt veranderen
Je gedrag veranderen gaat niet vanzelf. Sterker nog. Je moet er hard voor werken. Zeker in het begin kan je hoofd ervan overlopen.
Herken je dat gevoel? Je hebt een droom waar je naartoe wilt werken, maar dit lijkt nog zo ver weg. Je ziet je eindbestemming al voor je, maar de weg ernaartoe is nog onduidelijk. Hoe zorg je ervoor dat je van die droom werkelijkheid kan maken? Het helpt om een stapje terug te gaan en die droom om te zetten in een duidelijk doel. In deze blog gaan we in op een hulpmiddel dat je kan helpen om je droom te bereiken: SMART-doelen.
Wat zijn SMART-doelen?
SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdsgebonden. Door je doelen zo duidelijk mogelijk te maken, vergroot je de kans dat je ze ook echt bereikt.
Specifiek: Wat wil je precies bereiken? In plaats van 'Ik wil meer bewegen’ kun je zeggen: 'Ik wil 5 keer per week 30 minuten wandelen voor het ontbijt, binnen een maand.’
Meetbaar: Hoe weet je of je je doel hebt bereikt? Stel duidelijke voorwaarden. In het voorbeeld van beweging is dit 5 keer per week, 30 minuten. Dit kun je bijvoorbeeld bijhouden in je agenda of een checklist.
Acceptabel: Is het doel haalbaar? Is het voor jou haalbaar om 5 keer per week 30 minuten te wandelen? En is vóór het ontbijt voor jou een handig moment van de dag? Zo niet, pas je doel dan aan zodat het haalbaarder is voor jou.
Relevant: Past het doel bij jouw leven en waarden? Vind je het belangrijk om meer te bewegen? En vind je wandelen leuk of fiets je eigenlijk liever? Het is makkelijker om gemotiveerd te blijven als je doel goed bij jou past.
Tijdsgebonden: Wanneer wil je je doel hebben bereikt? Stel een einddatum. In het voorbeeld van beweging is dit binnen een maand.
Waarom werken SMART-doelen?
SMART-doelen geven je een duidelijke richting. Ze helpen je om je aandacht bij je doelen te houden en je groei bij te houden. Bovendien geven ze je een tevreden gevoel als je een doel hebt bereikt. Dit kan je een extra zetje geven om door te gaan naar een volgend doel of om je behaalde doel vast te houden. Bijvoorbeeld door niet opnieuw gewicht aan te komen.
Hoe stel je SMART-doelen?
Begin eerst bij je droom: Wat is je ultieme doel?
Maak het concreet: Breek je grote doel op in kleinere, haalbare stappen
Maak het SMART: Zorg ervoor dat elke stap voldoet aan de SMART-voorwaarden
Schrijf het op: Visualiseer je doel door het op te schrijven
Deel het met anderen: Zo vergroot je de kans dat je eraan blijft werken
Conclusie
SMART-doelen zijn een krachtig hulpmiddel om je dromen waar te maken. Door je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden te maken, vergroot je de kans dat je ze ook echt bereikt. En vergeet niet: het is belangrijk om regelmatig te bekijken of je doelen nog steeds haalbaar zijn en of je op de goede weg bent. Succes, je kunt dit!
Je gedrag veranderen gaat niet vanzelf. Sterker nog. Je moet er hard voor werken. Zeker in het begin kan je hoofd ervan overlopen.
Laat je inspireren door de ervaringen en tips van ambassadeurs Els en Dick om gemotiveerd te blijven
Gedragsverandering is een complex proces waaraan biologische, psychologische en sociale aspecten ten grondslag liggen. Voeding Leeft ontwikkelde een model voor gedragsverandering, voortbouwend op het reeds bestaande en uitvoerig onderzochte en geïmplementeerde ‘Integrated Model for explaining motivational and behavioral change’ (I-change model).