Blog Keer Diabetes Om

Twee tips om de boog te ontspannen

Stel je een boog voor die lang gespannen is. Het hout buigt en de snaar staat strak. Als die spanning er te lang op blijft, kan de boog breken. Met onze geest en ons lichaam is het net zo. Daarom is het belangrijk om te ontspannen, waardoor we die spanning loslaten en we onze geest en ons lichaam de kans geven om te herstellen.

Een warm bad, puzzelen, wandelen door het bos, je huisdier aaien. Waar de een blij is met een meditatie in de ochtend, pakt de ander liever een boek om even niets te doen. Ieder mens is anders. Bij iedere ontspanning gaat de ontspanningsreactie in het lichaam aan en komen er gelukshormonen vrij. Ontspannen is goed voor je gezondheid. Voor iedereen.

Ontspannen zit er in de westerse samenleving nauwelijks meer in. Druk is een status en de boog blijft vaak gespannen. Een beetje spanning is zo slecht nog niet, het houdt je scherp en in beweging. Langdurige stress is echter voor niemand goed. Naast dat de hartslag versnelt en de bloeddruk verhoogt, maak je extra bloedglucose aan én het heeft een negatieve impact op het immuunsysteem. Veel mensen worden ziek door te veel stress. Niet alleen bij een burn-out, ook bij andere chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, darmaandoeningen, reuma, MS, et cetera speelt stress een rol.

Ben je eenmaal ziek, dan krijgt het lichaam een dubbele klap. Ziek zijn is stress voor het lichaam. Verkeerd eten en onvoldoende bewegen levert extra spanning en dus stress, waardoor goed slapen vermindert en het beeld steeds verergerd. Een vicieuze cirkel die je moet doorbreken. Tijd voor ontspanning dus.

2 praktische tips die weinig tijd kosten:

Tip 1. Bewust ademhalen helpt de hartslag te vertragen en de stressreactie te verminderen. Zet je timer op twee minuten en focus op je ademhaling. Maak een diepe ademhaling naar je buik en adem vier tellen in en dan vijf tellen uit. Doe dat heel bewust en blijf het doen totdat de timer gaat. Je kunt het elke dag een beetje opbouwen.

Tip 2. Het is wetenschappelijk aangetoond dat positief denken je ook lichamelijk gezonder maakt. En dit kun je leren! Begin eens met het maken van een lijstje met vijf punten waar je blij van wordt en doe dat tien dagen lang. Kijk ernaar en omcirkel waar je die dag aandacht aan wilt geven.

Ook het kiezen van je woorden heeft effect op je gedachten. Liever spreken wij dan ook van spanning in plaats van stress en zeggen wij niet dat we het ‘te druk’ hebben. In onze woorden ‘kiezen’ we liever dan dat we iets ‘moeten’. Zo zit ontspanning in kleine dingen, zelfs in woorden en in alle dagen. Ontspan de boog en doe er je voordeel mee.