Nathalie

Nathalie Wilmsen

Blog Keer Diabetes Om

Proteïne: hype of helpend?

Het ene na het andere ‘proteïne verrijkte’ product verschijnt op de markt. Van shakes en repen tot bestaande producten in een eiwitverrijkt jasje, in de hoop het een gezonder imago te geven. Zoals chocolademelk en limonade. Zelfs producten die van zichzelf al eiwitrijk zijn, krijgen plots een nieuwe verpakking met "proteïnerijk" erop. Goed voor de verkoopcijfers van de voedingsmiddelenindustrie, je Instagram feed, maar bovenal voor jouw gezondheid. Toch?

🔬  Wat zijn proteïnen?  
Proteïne is een ander woord voor eiwit. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze zijn nodig voor de opbouw en het herstel van weefsels zoals spieren, huid en organen. Daarnaast spelen ze een rol bij de aanmaak van afweerstoffen, enzymen en hormonen en helpt het om je verzadigd te voelen. 

De Gezondheidsraad raadt 0,83 gram per kg lichaamsgewicht eiwit per dag aan. Voor iemand van 70 kg is dat 56 gram, wat je al haalt met een portie volle kwark, een gekookt ei, een portie kipfilet en een handje noten. Ben je zwanger, geef je borstvoeding, eet je veganistisch, sport je veel, ben je ouder dan 65 en/of ben je ziek, dan ligt je eiwitbehoefte hoger (tot 1,5-2,0 gram per kg lichaamsgewicht). Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling eet de gemiddelde Nederlander 76 gram eiwit per dag, meer dan voldoende. Eet je extra eiwitverrijkte producten, dan kom je al snel boven de aanbeveling uit.

🍳 Hoe meer, hoe beter?
Ook hier gaat dat niet op. Te veel eiwit:

  • wordt niet direct omgezet in extra spiermassa, tenzij je intensief traint.

  • kan leiden tot overbelasting van de nieren bij mensen met bestaande nierproblemen.

  • verdringt andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels of gezonde vetten.

Bovendien wordt extra eiwit vaak niet gegeten in de vorm van onbewerkt eten, maar juist (ultra)bewerkte producten, zoals eiwitrepen. Deze bevatten onnodige toevoegingen, en zijn vaak duurder dan onbewerkte producten.

🍽️ Terug naar onbewerkt 
In onze leefstijlprogramma’s letten we op: 

  • Een brede blik met aandacht voor alle voedselgroepen, in plaats van hyperfocus op één. Naast eiwit zijn ook vezels, vetten en langzame koolhydraten van belang. Ook al worden die nu in de proteïnehype vergeten. 

  • En vooral: de verpakking van het eiwit, waar zit het in? Kies ook hier voor zo onbewerkt mogelijk, zodat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgt en geen onnodige toevoegingen. 

🍳 Wat zijn zo onbewerkt mogelijke eiwitbommetjes?

  • Eieren 

  • Portie (Griekse) yoghurt

  • Edamame boontjes

  • Tofu en tempeh

  • Amandelen, pompoenpitten, hennepzaad

  • Tonijn, garnalen, zalm en sardientjes

  • Kip- of kalkoenfilet 

  • Rundvlees

Kortom
Eiwit is belangrijk voor je gezondheid. Een onbewerkt voedingspatroon kan met gemak in je eiwitbehoefte voorzien. Eiwitverrijkte, vaak sterk bewerkte producten zijn daarbij overbodig en bevatten vaak veel ongunstige toevoegingen. Laat deze producten staan en kies voor onbewerkt. Beter voor jezelf en je portemonnee!