Foto Rosanne Sienema

Rosanne Sienema

Blog Keer Diabetes Om

Prediabetes: voorkomen is beter dan genezen

Wat is prediabetes?

Prediabetes is een aandoening waarbij je bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg is om als diabetes type 2 te worden beschouwd. Wist je dat in Nederland 1,4 miljoen mensen prediabetes hebben? Het is een belangrijke waarschuwing dat je een hoger risico loopt op het ontwikkelen van type 2 diabetes.

Risicofactoren voor prediabetes

  • Overgewicht: Mensen met een body mass index (BMI) van 25 kg/m2 of hoger lopen een hoger risico.

  • Gebrek aan lichaamsbeweging: Regelmatige beweging helpt je bloedsuikerspiegel te regelen en verkleint je kans op prediabetes.

  • Zwangerschapsdiabetes: Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen een hoger risico op prediabetes.

  • Hoge bloeddruk: Een verhoogde bloeddruk (140/90) kan de bloedvaten beschadigen en het moeilijker maken voor je lichaam om insuline te gebruiken, wat kan leiden tot prediabetes.

  • Verhoogd cholesterol: Hoge cholesterolgehaltes, met name LDL cholesterol, kunnen het risico op hartaandoeningen en prediabetes verhogen.

  • Slaapapneu: Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en start tijdens de slaap. Dit kan hormonen verstoren en het risico op prediabetes verhogen.

De klachten van prediabetes zijn vaak subtiel of je merkt helemaal niets. Let op de volgende signalen:

  • Veel dorst en vaak plassen: Je lichaam probeert overtollige glucose (suiker) uit je bloed te verwijderen door je meer te laten drinken en plassen.

  • Vermoeidheid: Een hoge bloedsuikerspiegel kan je energielevels uitputten.

  • Verminderd zicht: Een hoge bloedsuikerspiegel kan de kleine bloedvaten in je ogen beschadigen, wat kan leiden tot wazig zicht.

  • Tintelingen of gevoelloosheid in de handen of voeten: Een hoge bloedsuikerspiegel kan zenuwschade veroorzaken, wat kan leiden tot tintelingen of een doof gevoel in de handen of voeten.

Wat te doen bij prediabetes?

Heb je een of meerdere symptomen? Ga dan langs de huisarts voor een bloedtest. Daarmee kan prediabetes vroegtijdig opgespoord worden. De huisarts kan je helpen om te voorkomen dat prediabetes diabetes type 2 wordt. Vroege opsporing is hierbij belangrijk. Hoe langer je prediabetes hebt, hoe groter het risico op type 2 diabetes en hoe lastiger het om te keren is.

Voorkomen van prediabetes

De beste manier om prediabetes of de ontwikkeling van diabetes type 2 te voorkomen is door een gezonde leefstijl te volgen. Gezond eten, regelmatig bewegen en een gezond gewicht behouden zijn heel belangrijk. De Keer Diabetes2 Om GLI kan je hierbij helpen. Dit leefstijlprogramma, dat uit het basispakket vergoed wordt, begeleid je naar een gezondere leefstijl om het gebruik van diabetes medicatie te verminderen of voorkomen en ervoor te zorgen dat je je fitter voelt. Wil je meer weten over het programma? Meld je aan voor een gratis informatiebijeenkomst via: https://voedingleeft.nl/keer-diabetes-om/ik-heb-diabetes/informatiebijeenkomst

Meer tips voor prediabetes?

Houd onze website in de gaten voor de volgende blog met tips voor als je prediabetes hebt.