vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Voeding Leeft

Les 2: Verbind je

Les 2 van onze 10 lessen die we in de ruim 12 jaar leerden. ‘Verbind je’ is niet alleen een les, maar ook een van de basisprincipes van Voeding Leeft. Er is niemand die in zijn eentje Voeding Leeft zo ver had kunnen brengen. Het gaat niet alleen over jou, er zijn zoveel anderen die hetzelfde voor ogen hebben. Samen kun je leren, groeien en een verandering teweegbrengen. Iedereen, met zijn eigen kwaliteiten en toegevoegde waarde en vanuit authenticiteit. Daarin is één en één veel meer dan twee.

Verbind je met jezelf en wat jij kan
Ieder mens is anders. En ieder mens heeft kwaliteiten. Wij vinden het belangrijk om vanuit die kwaliteiten te werken, die kwaliteiten te ontwikkelen en van daaruit te groeien. Om daar inzicht in te krijgen gebruiken we het Insights kleurenprofiel. Iedereen die bij ons werkt, hoe lang of kort ook, en in welke functie dan ook, ontvangt een persoonlijk profiel en kent zijn kwaliteiten.

Waar je kwaliteiten hebt,  zijn er ook dingen die jij niet ziet of minder goed kan. Ben je bijvoorbeeld goed in een concept opzetten en een team enthousiasmeren, dan is de kans groot dat jij minder oog hebt voor details of niet goed bent in protocollen maken. Dat is geen probleem als je je daarvan bewust bent. En dat je dan samenwerkt met iemand die dat wel goed kan.

Verbind je, gaat verder dan dat.

Verbind je met wat je doet
Weten wat je doet en waarom is iets waar we veel aandacht aan besteden bij Voeding Leeft. Niet alleen tijdens de check-ins bij de dagstart, maar ook tijdens intervisies met het hele team. Waarom doe je wat je doet en waarom is dat belangrijk? Twee simpele vragen die een groot verschil maken. Het is belangrijk om de context voor ogen te hebben en daar voeling mee te hebben. Niet als een dolle to-do lijsten afvinken, maar om je heen kijken en zien wat er werkelijk nodig is.

Verbind je met een ander
'Verbind je' gaat ook over je verbinden met anderen. Waar kun je samenwerken, waar verrijkt jouw idee of concept? Synergie is de optelsom van ideeën. Als je samenwerkt is het belangrijk dat je aansluit op elkaars waarden, dat er een gemene deler is en een gezamenlijk doel. Maar ook dat je echt luistert naar de ander en benieuwd bent naar een ander perspectief. In het twee wekelijkse Voeding Leeft Café oefenen wij dit, luisteren wij, verplaatsen wij ons in de ander en belichten wij ook de andere kant.

Verbind je dus met jezelf, je waarden en met dat wat je doet. Kijk, zie, voel wat de essentie is en wat er nodig is. Verbind je ook met de ander. Samen zie en kun je meer dan in je eentje. Onze reis is daarvan een levendig bewijs.

Uit: Van Vonk naar Vlam
De les die volgt:
Les 3 - Blijf in verwondering