vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Voeding Leeft

Les 1: Blijf bij jezelf

Voeding Leeft bestaat ruim 12 jaar. Er is in die tijd veel veranderd. Daar waar voeding in de zorg alleen een onderwerp van de diëtist was, is er steeds meer aandacht voor het belang van voeding en leefstijl voor een goede gezondheid, van preventief naar curatief. Gelukkig maar, want de gezondheidszorg is in crisis, terwijl sommige oplossingen veel dichterbij liggen dan gedacht (of waarnaar gehandeld) wordt. Wij komen elke dag ons bed uit om voorbeelden te creëren en die oplossingen te laten zien.

In al die tijd hebben we veel gezien, gedaan en geleerd. De belangrijkste lessen, die wij leerden en in ons dagelijks werk en leven vertaald hebben, delen we graag met jou in een 10-delige blogreeks.

Les 1: Blijf bij jezelf. Altijd en overal, voor je organisatie en voor jezelf. Weet waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt om te doen. Wat zijn jouw waarden en waarom doe je wat je doet? Bewaak dat en zorg voor jezelf, ook en zelfs als er verleidingen zijn die niet bij je waarden passen. Creëer je eigen voorwaarden zoals jij wilt werken en leven. Dat biedt een mooie basis, ook voor anderen.

In de beginjaren van Voeding Leeft organiseerden wij ons eerste initiatief: het Arts en Voeding Congres, een congres voor artsen over voeding (in de context van leefstijl) en de wetenschap. In die tijd was er nauwelijks geld voor de organisatie en was de tijd die we in de organisatie staken en die van de sprekers vrijwillig. Het evenement met een belangrijke boodschap moest tot leven komen, vonden wij. In de eerste jaren zochten verschillende sponsoren ons op om een geldbedrag te doneren in ruil voor exposure bij de congresdeelnemers. Keer op keer wezen wij de donatie af, als dit niet onze missie ondersteunde. Hoeveel makkelijker het geld de organisatie ook had gemaakt. ‘Maar hoe kun je een promotor van suiker ook de promotor van de boodschap over goede voeding laten zijn?’

Wij leerden nee zeggen tegen verleidingen en ja te zeggen ‘als er overeenstemming met onze waarden’ is. Inmiddels zijn we getraind en kunnen we met zekerheid zeggen dat het ons verder heeft gebracht. Ook nu nog komen we geregeld aanbiedingen of beloftes tegen die aantrekkelijk lijken, maar als je er beter naar kijkt - of voelt - niet bij ons passen. We stonden voor obstakels en zeiden: 'Tot hier en niet verder’ en het was duidelijk waar Voeding Leeft voor stond. Voor openheid, voor transparantie, voor onbewerkt, voor gezamenlijk en voor verbinding.

Dit geldt voor een organisatie en ook voor jezelf. Kies voor je waarden, voor hoe je wil leven, voor hoe je wilt werken. Heb dat helder en introduceer alleen datgeen wat je waarden verrijkt. 

De les die volgt:
Les 2 - Verbind je met jezelf.
Uit: Van Vonk naar Vlam