vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Keer Diabetes Om

Langer licht langer leven

De eerste zonnestralen

Heb jij je na al die donkere dagen ook verheugd op meer licht? Kun jij niet wachten op de eerste warme zonnestralen? Word jij ook blij van de knoppen aan de bomen die uitkomen? Het is lente en langer licht. Mensen zijn daardoor gelukkiger in de lente. Hoe is dat bij jou?

Het effect van mooi weer

Niet alleen het licht heeft effect op de gemoedstoestand, ook de warmte van de zon. Sluit je ogen even en denk aan de eerste zonnestralen. Voel hoe de zon je huid verwarmt. Je kunt het op je gezicht en op je handen voelen. Wat doet dat met jou? Het is niet alleen een aangenaam gevoel, het is ook gezond voor je. Nu we weer naar buiten gaan, kunnen we door de zon meer vitamine D aanmaken. Dubbel op winst dus.

Wist je dat de lente begint als de dag en de nacht precies even lang zijn? Dit jaar begon de lente op 20 maart. Dat kan andere jaren op 21 maart zijn. Het woord lente is afgeleid van ‘lang’, waarmee de lengte van de dagen bedoeld wordt. De zon gaat harder schijnen in de lente. De gemiddelde temperatuur van de lente is 9,5 graden, een stuk warmer dan de winter dus.

De paden op naar buiten

In de lente ontstaat meer activiteit, vogels maken nestjes, mensen krijgen zin om schoon te maken en om het huis uit te gaan. Dat is een stuk aantrekkelijker nu de omgeving in kleuren verandert. De knoppen die uitkomen en de bomen die groen kleuren, samen met een lekkere temperatuur. De lente is het perfecte seizoen om in beweging te komen, of dat nu in de tuin werken of een wandeling maken is. Het lijkt misschien dat wij dat zelf graag willen, maar de hormonen die door het zonlicht worden aangemaakt zijn de reden dat wij in actie komen. Handig zo’n lichaam.

Een ander bioritme in de lente 

Door meer zonuren verandert ons bioritme, ook wel je biologische klok genaamd. In de lente (en zomer) heb je minder slaap nodig dan in de winter. Je wordt automatisch eerder wakker door het schijnen van het licht van buiten op je ogen. Je hersenen worden aangezet en je lichaam wordt wakker. Als er meer licht is, word je meer geprikkeld, ben je alerter en kom je dus sneller in actie. Waar je in de winter in de ‘waakstand’ stond is het voorjaar er voor ‘bewegen’. 

Patronen doorbreken met het ritme van het seizoen

Als je slaapkamer heel donker is en je altijd door de wekker wordt gewekt, dan kan het zijn dat je het hele jaar door hetzelfde patroon van slapen en opstaan hebt. Het volgen van het ritme van de seizoenen is goed voor je gezondheid, zegt medisch fysioloog en wetenschapper dr. Peter Voshol. Het is goed om je systeem af en toe uit te dagen en je patronen te doorbreken. Op andere tijden opstaan helpt daarbij. In de Westerse samenleving is dat niet altijd gemakkelijk, omdat onze patronen elke dag hetzelfde zijn. Zo werken we winter en zomer van 9 tot 5 uur. Zelf wordt Peter elke dag uit zichzelf wakker (en dus zonder wekker). Als het vroeg licht is in de lente soms zelfs om 5 uur, in de winter om 8 uur.

Vroeger opstaan loont

Sta jij altijd dezelfde tijd op? Doorbreek het! Probeer nu het langer licht is een half uur (of langer) eerder uit je bed te komen. Neem dan de tijd voor jezelf. Een wandeling buiten, een ademhalingsoefening, wat lezen of schrijven. Tijd voor jezelf is een belangrijk onderdeel in een leefstijl die bij je past. Dan hoef je niet de dag al in te racen, maar start je rustig op. 

Lichter door het leven

Je hebt licht en licht. Je kunt je zwaar of licht voelen. Dat kan letterlijk komen door je gewicht of misschien juist door wat je eet. Ieder mens heeft een gewicht dat het beste bij hem past, iedereen is daarin anders. Eet je dat wat bij je past, beweeg, slaap en ontspan je voldoende, grote kans dat je dan het passende gewicht hebt. Heb je op 1 van deze pijlers nog winst te behalen dan kan het naast de kilo’s ook zwaar in je lichaam voelen. We weten uit de wetenschap dat crashdiëten niet werken, dat is maar voor even. Zoek een eetpatroon dat bij je past, dat lekker is en waarbij je geen honger hoeft te leiden. Bij Keer Diabetes2 Om staat dat bij voorop in combinatie met de andere pijlers.

Langer leven 

Heb je een passende leefstijl dan heeft dat effect op jouw gezondheid. Je hebt meer energie, kunt vaak minder medicatie gebruiken, je immuunsysteem is sterker en je bent dus minder vatbaar voor virussen. Dat is in deze tijd extra belangrijk. De gevolgen van een chronische aandoening kunnen groot zijn, het omkeren daarvan evenzeer. Je wordt er een blijer mens van. Niet alleen in de lente. 

Leefstijl doe je niet even, die kies je voor je leven. Een beetje extra licht van de lente en support helpt je daarbij.