Blog Keer Diabetes Om

Kan je honing eten als je diabetes type 2 hebt?

Honing heeft een gezonder imago dan gewone suiker. Het is natuurlijk, komt van bijen, en bevat sporen van bepaalde vitamines en mineralen. Maar is het ook echt gezonder en kan je honing eten als je diabetes type 2 hebt?

Is honing gezonder dan suiker?

Honing bestaat voor zo’n 80% uit suikers (fructose en glucose), 20% uit water en tot slot zeer kleine hoeveelheden vitamine C, B, kalium, magnesium, calcium, ijzer en zink. Gewone tafelsuiker (of bijvoorbeeld basterdsuiker of rietsuiker) bestaat eigenlijk alleen uit fructose en glucose, bevat nauwelijks water en helemaal geen vitaminen en mineralen. Doordat honing wel vitaminen en mineralen bevat en natuurlijk is, heeft het een gezonder imago gekregen. Alleen zijn deze hoeveelheden zeer klein. Daarnaast breekt je lichaam de suikers van honing net zo snel af tot glucose als bij tafelsuiker en zorgt dit voor net zo’n hoge bloedsuikerpiek! Voor niemand goed en zeker niet als je diabetes type 2 hebt. 

Hoe kun je verstandig omgaan met honing bij diabetes type 2?

Als je diabetes type 2 hebt, is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Honing, en andere suikers, hebben een grote invloed. Daarom is het slim om de inname te beperken. Eet je bijvoorbeeld yoghurt? Dan kun je beter rood fruit toevoegen voor wat zoetigheid in plaats van honing. Dit heeft een minder groot effect op de bloedsuikerspiegel en zorgt bovendien voor meer inname van vezels en voedingsstoffen.

Tips om slim om te gaan met honing en suiker 

  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt eten en gevarieerd, beperk de inname van honing en andere suikers 

  • Wil je eens honing of suiker eten? Combineer het dan met onbewerkte voeding rijk aan vezels, vet en/of eiwit.

  • Lees etiketten: vaak worden suikers en honing (onnodig) toegevoegd aan producten zoals in thee, dressings of sauzen. Let vooral op producten waar honing als verborgen suiker in zit (zoals mueslirepen of granola).

Kortom, dit moet je weten over honing en diabetes type 2

Honing zorgt, net als suiker, voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Probeer je inname daarom te beperken als je je bloedsuiker zo stabiel mogelijk wil houden. Wil je echt eens honing eten? Combineer het dan met vezels, vet en/of eiwit.

Benieuwd hoe leefstijl je bloedsuiker kan beïnvloeden?

Meld je gratis aan voor een informatiebijeenkomst over Keer Diabetes2 Om en ontdek wat je zelf kunt doen.