Diabetes type 2 gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk. Dit is een combinatie die kan leiden tot complicaties, zoals hart- en vaatziekten, beroertes, nierfalen en blindheid. In deze blog bespreken we hoe diabetes type 2 kan leiden tot een hoge bloeddruk en wat je kunt doen om dit te voorkomen en te behandelen.
Hoe diabetes type 2 de bloeddruk verhoogt
Wanneer je diabetes type 2 hebt, is je lichaam resistent tegen insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) uit je bloed in je cellen kan worden opgenomen. Als je cellen resistent zijn tegen insuline, zoals het geval is bij diabetes type 2, kan de glucose niet goed worden opgenomen en hopen de suikers zich op in je bloed. Deze hoge hoeveelheid glucose in je bloed heeft twee belangrijke effecten op je bloeddruk:
Verdikking van de bloedvaten: de hoge hoeveelheid glucose in je bloed kan de bloedvaten beschadigen en verdikken. Dit maakt de bloedvaten minder soepel, waardoor je hart harder moet werken om het bloed door je lichaam te pompen. Dit verhoogt de druk op de bloedvaten en kan leiden tot een hogere bloeddruk.
Vocht vasthouden: doordat er te veel glucose in het bloed is, zal je lichaam dit in eerste instantie proberen weg te werken door meer insuline aan te maken. Insuline stimuleert je lichaam ook om natrium (zout) en vocht vast te houden. Dit vocht hoopt zich met name op in de bloedvaten, waardoor het volume van het bloed toeneemt. Ook dit zorgt voor een hogere druk op de bloedvaten en kan leiden tot een hoge bloeddruk. Als je dan ook nog te veel natrium (zout) binnenkrijgt via je voeding en in verhouding te weinig van het mineraal chloride, dan stijgt je bloeddruk nog meer. Chloride verlaagt namelijk je bloeddruk en natrium laat het stijgen. Groenten zijn een goede bron van chloride, daarom is het onder andere belangrijk om veel groenten te (blijven) eten.
Andere factoren die een rol spelen
Naast de hoge bloedsuikerspiegel en insulineresistentie zijn er nog andere factoren die het risico op een hoge bloeddruk bij mensen met diabetes type 2 verhogen:
Overgewicht en obesitas: overgewicht en obesitas verhogen de druk op de bloedvaten en kunnen leiden tot insulineresistentie.
Gebrek aan lichaamsbeweging: lichaamsbeweging helpt om de bloeddruk te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren.
Ongezond voedingspatroon: een voedingspatroon met veel zout, verzadigd vet en bewerkte voedingsmiddelen kan de bloeddruk verhogen.
Roken: roken beschadigt de bloedvaten en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Wat kun je eraan doen?
Er zijn gelukkig veel dingen die je zelf kunt doen om een hoge bloeddruk te voorkomen en te behandelen als je diabetes type 2 hebt. Het volgen van een gezonde leefstijl helpt bij het verlagen van je bloeddruk én het omkeren van je diabetes type 2. Zo is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden (of af te vallen als je overgewicht hebt), regelmatig te sporten, een gezond voedingspatroon te volgen, alcoholgebruik te beperken, te stoppen met roken, stress te verminderen en voldoende te slapen. In het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om helpen we je met deze adviezen. Meer weten? Schrijf je in voor een gratis informatiebijeenkomst.
Let op: Heb je een hoge bloeddruk? Bespreek dit altijd met je eigen arts. Je arts kan je helpen om een behandelplan op te stellen dat bij je past. In sommige gevallen zijn leefstijlveranderingen niet genoeg om je bloeddruk te verlagen, dan kan je arts medicijnen voorschrijven.