Blog Keer Diabetes Om

Hoe kun je bewust genieten tijdens de feestdagen?

Feestdagen sinaasappels

De decembermaand is aangebroken en dat betekent dat de feestdagen dichtbij zijn. Een tijd van gezelligheid, samenzijn én lekker eten. En dat kan heel goed samen gaan met een gezonde leefstijl. Uit onze poll op Instagram bleek echter dat 65% van onze volgers zich zorgen maakt over het behouden van een gezonde leefstijl tijdens de feestdagen. We begrijpen dat dit uitdagend kan zijn. Wij vroegen verschillende experts om raad en geven je in drie blogs de beste tips om goed de feestdagen door te komen én te genieten. Je leest ze in deze blogreeks. In deel 2 gaan we in op de vraag: Hoe kun je bewust genieten tijdens de feestdagen? Geschreven door coaches Edward Beerthuizen & Mirte Peters.

Coach Edward
Het kerstdiner komt eraan. Natuurlijk hét moment dat je zo indrukwekkend mogelijk wilt uitpakken met veel eten en drinken of, als je bij iemand anders gaat eten, hét moment dat iemand anders dat gedaan heeft voor jou. En bij zoveel moeite, wil jij toch geen spelbreker zijn?

Eigenlijk zijn er drie manieren hoe je hiermee om kunt gaan:

  1. Als een struisvogel. Je plant het diner zelf of je doet mee met het kerstdiner alsof jouw gezonde leefstijl (door deelname aan keer Diabetes2 Om) nooit heeft bestaan. Dat zoete toetje? Kan er nog net bij. Dat extra glas wijn? Kan nog best. Achteraf baal je waarschijnlijk en voel je je slecht. 

  2. Je vooraf onwijs druk maken over het kerstdiner. Je baalt dat eigenlijk niet alles meer kan, maar je doet er ook niet zoveel aan. Het levert je wel heel veel stress op. Op het kerstdiner ga je los, waar je achteraf dan weer enorm van baalt en wat je nog meer stress voor je oplevert. De negatieve spiraal is ingezet. 

  3. De verantwoordelijkheid pakken die bij je past: je geeft aan wat wel en niet geschikt is voor je en spreekt je wensen uit. In overleg wordt er een fantastisch kerstdiner neergezet dat voor jou, én voor de anderen geschikt is. Je geniet met volle teugen en kunt achteraf trots zijn op jezelf. En dat zoete toetje? Dat is aan jou. Wellicht kun je je gasten verrassen met een geschikt alternatief? 

Het is aan jou voor welke manier jij kiest. Eet smakelijk! En een fijne kerst!

Coach Mirte
Als je kritisch naar december kijkt zijn er eigenlijk maar een paar dagen waarop het 'feest' is: pakjesavond, 3 kerstdagen, oud- en nieuwjaarsdag. Er zijn wat meer borrels, maar die heb je in andere maanden vast ook wel ergens. Het valt dus best mee als je de daadwerkelijke feestdagen in de maand december telt. 

De feestdagen gaan om gezellig samenzijn met geliefden. Dit hoeft niet per se overdaad te betekenen. Zeker niet in de vorm van suiker, vet en veel. Bijna iedereen vindt het fijn als er gezond gegeten wordt met kerst. Er zijn veel luxe gezonde keuzes die diners feestelijk en gezond maken. Focus je bij de voorbereiding van het kerstdiner bijvoorbeeld liever op een indrukwekkende presentatie in plaats van overdaad. Een mooi gedekte tafel met servetjes, kaarsen of een mooi vormgegeven gerecht geeft de extra glans die kerst speciaal maakt. 

Ga je bij iemand anders eten? Geef dan bij diegene aan waar je blij van wordt. Kom met praktische voorbeelden die wel kunnen, bijvoorbeeld: een borrelplank met hummus of tzatziki, lijnzaadcrackers, lekkere kazen, rauwkost en noten. Een goed gevulde soep of salade voor bij het diner, een smaakvol groentegerecht of een geschikt toetje.  Je helpt de kok zo een eenvoudige oplossing voor je te maken zonder extra stress mee te nemen. Bied aan om zelf een gerecht bij te dragen aan het diner. Zo weet je zeker dat je niet met een knorrende maag of torenhoge bloedsuiker naar huis gaat.

Als je uitgebreid gaat dineren, houdt je ontbijt en lunch op die dag dan gezond. Ga tussen het bezoek door lekker wandelen of nodig je gasten uit om mee te wandelen, sjoelen of dansen. Wees de BOB, zodat je een goede reden hebt om niet te drinken. Wees niet al te streng voor jezelf. Ben je op deze dagen iets losser, maar ben je de rest van de maand wel bewust bezig, dan is er niet zoveel aan de hand. En het belangrijkste deze dagen: geniet van het samenzijn.