Blog Keer Diabetes Om

De beste tips van onze ervaringsdeskundigen voor de feestdagen

Feestdagen sinaasappels

De decembermaand is aangebroken en dat betekent dat de feestdagen dichtbij zijn. Een tijd van gezelligheid, samenzijn én lekker eten. En dat kan heel goed samen gaan met een gezonde leefstijl. Uit onze poll op Instagram bleek echter dat 65% van onze volgers zich zorgen maakt over het behouden van een gezonde leefstijl tijdens de feestdagen. We begrijpen dat dit uitdagend kan zijn. Wij vroegen verschillende experts om raad en geven je in drie blogs de beste tips om goed de feestdagen door te komen én te genieten. Je leest ze in deze blogreeks. Hieronder lees je deel 3. In dit deel geven onze ambassadeurs hun beste tips voor tijdens de feestdagen.

Han Seijger

  • Drink voldoende water. Ik ga mezelf zeker verwennen met een mooi glas wijn. Hoe pak ik dat aan? Eigenlijk heel eenvoudig. Iedere keer dat ik een glas wijn drink, drink ik een glas water. En wil ik wijn proeven, dan proef ik het ook écht. Is het voor de dorst, dan kies ik toch maar water. Vraag jezelf dat steeds af. 

  • Tips voor de hapjesplank. Blokjes kaas, schijfjes worst, plakjes ham, gehaktballetjes, zure uitjes, augurkjes, noten, rauwe groente stukjes, etc. gewoon puur eten. Er is veel mogelijk! Eventueel een dipsausje van mayonaise met wasabi of andere kruiden. Je kunt een schijfje komkommer gebruiken in plaats van toast of maak zelf crackers. 

Anne Hondema

  • Bouillonfondue! Wij gaan op eerste kerstdag fonduen, bouillonfondue wel te verstaan. Dat doe je door een lekkere sterke bouillon van 1 liter water en 3 (kippen)bouillonblokjes te maken. Breng deze aan de kook op je fornuis. Snij dunne plakjes vlees, maak kleine gehaktballetjes en maak een bakje champignons en andere groenten schoon. Dit alles laat je garen in de bouillon. Voor de bijgerechten kun je denken aan komkommer, eieren, snoeptomaatjes, en zelfgemaakte sausjes zoals pindasaus of mayonaise. 

  • Heerlijke groentesoep. Gaandeweg wordt die bouillon steeds lekkerder door al het vlees wat erin wordt gegaard. En dat is dan ook gelijk het eten voor de tweede kerstdag: een heerlijke kop goed gevulde groentesoep! Voeg als je klaar bent met het fonduen het overgebleven vlees, 1 zakje verse soepgroente en +/- 1 liter water toe. Proef zelf even hoeveel water je wilt toevoegen om de soep niet te krachtig te laten zijn. Op tweede kerstdag heb je er geen werk meer van: alleen nog even opwarmen en dan kun je lekker naar de kerstfilms blijven kijken.

 Hilde Verdijk

  • Héél goed plannen. Wat voor mij het beste werkt, is héél goed plannen. Menu's klaar, boodschappen in huis. Het wordt een volledige Keer Diabetes2 Om maaltijd, zodat ik nergens op hoef te letten. En wij zijn eerlijk gezegd niet zo van de meerdere gangen, dus dat scheelt. Voor brood ben ik niet bang, dat eet ik niet meer. Ik vind mijn zelfgebakken broodvervangers veel lekkerder!

  • Ga lekker naar buiten. Tussendoor ga ik altijd even lekker naar buiten als het weer een beetje meewerkt.

Els Knaapen

  • Koolhydraten als laatst. Ik las in een boek over het advies om je maaltijden te beginnen met vezels, dus groente, gevolgd door eiwit en vet en te eindigen met koolhydraten. Ik heb dit uitgebreid geprobeerd en inderdaad … als ik de koolhydraten als laatste nuttig, stijgt mijn bloedglucose nauwelijks. Dus wil ik een keertje uit de band springen, begin ik met wat rauwkost en eventueel een stukje kaas en geniet daarna pas van een lekker drankje of wat zoetigheid.

Leo Kind

  • Kies voor vis. Het valt mij op dat er veelal naar vlees van rund, varken of wild wordt gegrepen als hoofdbestanddeel van de maaltijd. Echter vis en vooral schaaldieren bieden een goed alternatief. En gezond! Naast de overbekende garnalencocktail kan je ook mooie gerechten maken van st. Jacques schelpen of verse gamba’s. Voor de echte liefhebber zijn er ook nog oesters, kreeft of krab. Verder is een platvis ook heerlijk uit Zeeland (tong of tarbot) en vergeet de mosselen in allerlei variaties niet. Lekker met pastinaak frietjes. Kortom variatie genoeg.