Ervaringsverhaal zorgverlener Vivianne
Vivianne is via zorggroep PoZoB in aanraking gekomen met Keer Diabetes2 Om. Intussen heeft ze al veel patiënten doorverwezen.
De relatie tussen een zorgverlener en patiënt is bijzonder en belangrijk, blijkt uit het gesprek tussen Els en Lowie. “Els heeft m’n leven gered, heel eenvoudig. En als ik haar nodig heb, kan ik altijd even bellen. Dat persoonlijke contact heeft me erg geholpen”, aldus Lowie die jarenlang diabetes type 2 had. Soms kan de relatie complex of lastig zijn, ook daar is aandacht voor. In een nieuwe serie van korte interviews vertellen bevlogen zorgverleners met hart voor leefstijl en hun patiënten over elkaar. Dat levert mooie inzichten op.
Els over Lowie:
“Ik zie Lowie al jaren bij mij in de praktijk als leuke, aardige Rotterdamse man met diabetes type 2. Hij heeft veel complicaties vanwege de diabetes. Ik heb altijd tegen Lowie gezegd: wil je misschien wat doen aan je leefstijl? Maar Lowie vond het lang prima allemaal. Hij fietste en viste heel graag en geloofde niet zo in een leefstijlbehandeling. Maar op een dag, een jaar of drie geleden, kwam Lowie bij me en was hij klaar met insuline spuiten. Hij moest steeds meer gaat spuiten en het hielp allemaal niks meer. Nee, dat komt omdat je al vol zit met insuline en je lichaam is insulineresistent geworden, vertelde ik hem. Daarna ging er een lampje bij hem aan, zo’n mooi moment.
Lees ervaringen van oud-deelnemers
Al veel vaker had ik een zaadje geplant, maar ineens schoot dat wortel. Hij is toen in de wachtkamer Keer Diabetes2 Om gaan bellen, heeft een afspraak gemaakt en binnen een paar weken zat hij in het programma. Als Lowie iets doet, gaat hij er helemaal voor dus hij is gestopt met alcohol, suiker, roken en heeft helemaal z’n leefstijl omgekeerd. Binnen de kortste keren ging hij van 200 eenheden insuline naar 0 en is hij 50 kilo afgevallen, geweldig!”
Lowie over Els:
“Ik heb Els leren kennen in de praktijk. Ze was de opvolger van mijn oude praktijkondersteuner en heeft verschillende keren geprobeerd me aan een dieet te helpen. Maar eerlijk gezegd had ik daar totaal geen geloof meer in, ik had al zoveel diëten geprobeerd. Meestal ging dat in het begin als een trein, maar daarna viel ik terug in m’n oude gedoe. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en Els vertelde me toen over Keer Diabetes2 Om. Ik heb me aangemeld voor het programma en bij mij is toen een knop omgegaan. Naast dat ik ben afgevallen, is m’n bloeddruk vreselijk gedaald en spuit ik geen insuline meer. Verleden jaar ben ik erg ziek geweest door corona. Als ik toen nog zo zwaar was geweest had ik dat waarschijnlijk niet overleefd. Daar ben ik gelukkig van opgeknapt. Ik voel mezelf weer goed. Els heeft m’n leven gered, heel eenvoudig. En als ik haar nodig heb, kan ik altijd even bellen. Dat persoonlijke contact heeft me erg geholpen.”
Meer over Els
“Ik was vroeger ziekenverzorgster en werkte in ziekenhuizen en in de thuiszorg. Toen ben ik 22 jaar geleden gevraagd door huisarts Jan of ik bij hem wilde komen werken. Praktijkondersteuner was toen nog geen echt beroep, maar ik ik ging visites doen en voerde ook echte medische handelingen uit, soms met hulp van Jan. De huisarts hielp me er doorheen en leerde mij vanalles. Hij zei altijd tegen me: leefstijl, dat is het allerbelangrijkste en dat is goed voor alles, zeg dat de mensen maar! Nou, dat was best lastig, omdat de hele wereld bij me in de praktijk kwam. Ik moest Chinezen, Afrikanen, Marokkanen vertellen dat ze minder of geen rijst, pasta, aardappelen en brood konden eten. Dat waren soms ingewikkelde gesprekken. Wat voor mij de grootste eye-opener ooit was? Eén van de eerste scholingen van Voeding Leeft. Daar kreeg ik een lezing van Nicole, Carina en een oud-deelnemer. Toen dacht ik – ja, dit is het. Door de simpele plaatjes die werden getoond om uit te leggen wat er gebeurt bij mensen diabetes type 2 kreeg ik door hoe je dat dus kunt uitleggen aan patiënten. En daar ben ik zelf ook actief mee aan de slag gegaan.”
“Door de jaren heen is leefstijl steeds meer een onderdeel van de praktijk geworden. We hebben onze eigen zorggroep opgericht en daardoor kunnen we yoga, mindfulness, beweeggroepen en een cursus over diabetes organiseren. Leefstijl is zo interessant, omdat je daarmee kan voorkomen dat mensen allerlei medicijnen hoeven te gebruiken. Veel ziektes ontstaan door een verkeerde leefstijl. En als je dan zo’n ziekte kan oplossen door leefstijlveranderingen toe te passen, dan is dat de meest natuurlijke en gezonde manier. Leefstijl staat op nummer 1, veel medicijnen zijn gewoon niet goed en leveren contra indicaties op. Ik motiveer mijn patiënten door te vertellen dat het ook zonder medicatie kan.”
Sinds kort heeft Els een nieuwe baan als sociaal makelaar met expertise gezondheid. ze gaat werken in de wijk Feijenoord, waar ze nu ook werk en leefstijlactiviteiten opzetten. Hier heeft ze heel veel zijn in. Wij wensen Els veel succes!
Vivianne is via zorggroep PoZoB in aanraking gekomen met Keer Diabetes2 Om. Intussen heeft ze al veel patiënten doorverwezen.
Vivianne gaf Rob een duwtje in de rug om mee te doen aan Keer Diabetes2 Om.
Ambassadeur Adri neemt je mee in zijn reis met diabetes type 2 en Keer Diabetes2 Om.