Nathalie

Nathalie Wilmsen

Blog Keer Diabetes Om

Een duurzamere leefstijl: meer dan alleen plastic afval scheiden

Een duurzame leefstijl: meer dan alleen plastic afval scheiden

Een tandenborstel van bamboe, bijenwasdoeken gebruiken in plaats van folie om je eten vers te houden, shampoo blokjes in plaats van plastic flessen -  je hebt vast weleens één van deze producten voorbij zien komen. Ze worden geassocieerd met een duurzamere leefstijl. Hoe kun je duurzaamheid nog meer opnemen in ook een gezonde leefstijl? In deze blog duiken we in de  vier pijlers van onze leefstijlprogramma’s: (lekker) eten, bewegen, slaap en ontspanning. We geven je praktische tips om op het gebied van elke pijler duurzamere keuzes te maken.

Eten: Geniet bewust en kies onbewerkte producten
(Lekker) eten speelt een belangrijke rol in zowel onze gezondheid als in de gezondheid van onze planeet. Wij delen vier tips om die keuzes gezond én duurzamer te maken.

  1. Kies waar mogelijk voor seizoensgebonden en lokaal geteelde producten, hierdoor verminder je de transportkilometers en ondersteun je de lokale economie. Heb jij al eens  gekeken welke lokale producten in jouw buurt worden verkocht? 

  2. Kies voor onbewerkte producten. Deze hebben een kleinere impact op het klimaat, omdat er minder energie en grondstoffen nodig zijn doordat ze niet bewerkt zijn. 

  3. Eet drie vullende maaltijden per dag. Door niet meer te consumeren dan je nodig hebt, draag je bij aan minder voedselconsumptie en misschien zelfs -verspilling.

  4. Kies vaker voor plantaardig in plaats van dierlijk. Probeer bijvoorbeeld eens meer noten en peulvruchten te eten. Heb je al eens gekookt met tempeh (gemaakt van sojabonen)? 

  5. Vries restjes in en bewaar slim. Door restjes in te vriezen, verleng je de houdbaarheid van je maaltijden en voorkom je voedselverspilling.

  6. Maak zo min mogelijk gebruik van wegwerpmaterialen zoals bordjes, bestek, bekers en rietjes. Ook zijn er alternatieven voor aluminiumfolie en plastic folie om je etenswaren af te dekken, zoals herbruikbare doeken van bijenwas. 

  7. In sommige steden zijn winkels waarin je producten zoals rijst en pasta kunt laten bijvullen in jouw eigen opbergpotten. Zo verminder je verpakkingsmateriaal. 

Bewegen: Actief en duurzaam
Bewegen is niet alleen goed voor je fysieke en mentale gezondheid, maar kan ook nog eens een positieve impact hebben op het milieu. Met deze eenvoudige tips maak je jouw beweging duurzamer.

  1. Kies voor duurzame vervoermiddelen. Pak vaker de benenwagen, fiets of neem het openbaar vervoer waar dit voor jou mogelijk is. Dit vermindert niet alleen uitstoot, maar levert ook een gezonde dosis beweging op. 

  2. Doe een work-out thuis. Vermijd energie verbruikende fitnessapparaten en ga voor buitenactiviteiten. Hardlopen in de buitenlucht vervangt de loopband! Zo profiteer je ook meteen van de positieve effecten van in de natuur zijn. Toch liever een workout binnen? Focus dan op oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt, zoals squats. Online zijn veel voorbeelden te vinden. 

  3. Ga voor duurzamere sportmaterialen. Kies sportuitrusting gemaakt van gerecyclede materialen, zoals yogamatten of sportkleding. Of gebruik spullen uit huis en tuin, zoals een autoband, flessen water of zware boeken. Ook kun je tweedehands sportmaterialen bij de kringloopwinkel vinden of bijvoorbeeld op Marktplaats. 

Slaap: Rust en herstel
Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Met deze eenvoudige tips maak je jouw slaapkamer en slaaproutine ook duurzamer. 

  1. Kies voor beddengoed van duurzaam materiaal. Investeer in katoen of linnen beddengoed, deze materialen hebben een kleinere impact op het klimaat en worden vaker zonder schadelijke chemicaliën geproduceerd. Hetzelfde geldt voor matrassen en kussens: kies voor exemplaren van natuurlijke materialen zoals wol en vermijd schuimmatrassen, die vaak moeilijk recyclebaar zijn en chemische stoffen kunnen bevatten.

  2. Verleng de levensduur van je beddengoed. Was je beddengoed op lage temperaturen en vermijd de droger. Dit bespaart energie en zorgt dat je beddengoed langer meegaat. Ook zijn er tegenwoordig duurzamere alternatieven voor vloeibaar wasmiddel.

  3. Ventileer de slaapkamer op een natuurlijke manier zonder luchtverfrissers of apparaten te gebruiken. Door elke ochtend en/of avond de ramen open te zetten, zorg je dat de lucht fris en zuurstofrijk is.

Ontspanning: Balans en mindfulness
Vergeet niet te ontspannen! En als je dan toch bezig bent, hoe kun je dit op een duurzamere manier aanpakken?

  1. Kijk ook hier naar waar je in plaats van nieuwe spullen tweedehands spullen kunt gebruiken. Hou je van lezen? Zoek naar tweedehands boeken of ga naar de bibliotheek. Ook luisterboeken kunnen een leuk alternatief zijn. 

  2. Vaker te voet of met de fiets gaan in plaats van met de auto, kan ook bijdragen aan de balans tussen spanning en ontspanning. Ontspanning door inspanning. Twee vliegen in één klap! 

  3. Ontspan zonder materialen. Probeer activiteiten die geen spullen vereisen, zoals meditatie of mindfulness oefeningen in de natuur. 

  4. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. In plaats van meer te willen, kijk eens naar wat je al hebt. Minder nieuwe spullen kopen is beter voor de planeet en zeg eens eerlijk: wordt je er nou écht gelukkiger van? 

Kleine stapjes kunnen al het verschil maken. Ook jouw dagelijkse keuzes dragen bij aan een gezondere planeet. Vaak gaan duurzaamheid en gezondheid hand in hand. Zo draag je niet alleen bij aan je gezondheid, maar ook aan die van de planeet. En vergeet niet: het gaat om balans. Streef naar een leefstijl die past bij jou en die je op de lange termijn vol kunt houden. Ook dat is duurzaamheid!