Blog Keer Diabetes Om

Ervaringen van ons Medisch Team

francis nicole minke

Dit is het verhaal van Francis Bruijns (39), Nicole de Groot (45) en Minke den Hollander (40), allen werkzaam in het medisch team van Keer Diabetes2 Om. In dit interview delen ze over het werk dat ze met veel plezier en passie doen en geven ze hun visie op de toekomst.

Wie zijn Francis, Nicole en Minke?

Francis: “Ik werk al zestien jaar als praktijkondersteuner huisartsen (POH). Leefstijl heeft vanaf dag één mijn interesse gehad. Destijds voelde ik mij een eenling. Het was altijd “heb je haar weer met haar leefstijl” of “eerst zien dan geloven”. Hoe anders is dat nu ik bij Voeding Leeft met gelijkgestemden mooie resultaten boek met de deelnemers aan Keer Diabetes2 Om. Naast mijn werkzaamheden bij Voeding Leeft, werk ik nog twee dagdelen in een huisartsenpraktijk. Recent adviseerde een collega bij een intervisie moment om een patiënt er vijf kilo bij te laten eten, zodat hij in aanmerking zou komen voor een GLP1-remmer. Dergelijke opmerkingen frustreren mij, omdat ik zie dat het anders kan (en moet).”

Nicole: “Voor mij was dit een van de redenen om in de huisartsenpraktijk te stoppen. Het werk bestond veelal uit administratieve taken, terwijl mijn aandacht steeds meer werd getrokken naar leefstijl begeleiding en coaching. Ik wilde “naast” de patiënt zitten in plaats van achter de computer om gegevens in te vullen. Op een gegeven moment wist ik dat het goed was om te stoppen. Terugkijkend was het een goede tijd. Samen met Connie Hoek, die als diëtist in de praktijk werkte, ben ik kleinschalig begonnen met het “omkeren” van diabetes type 2. Dit was het begin van een vruchtbare samenwerking die bij Voeding Leeft een vervolg heeft gekregen.”

Minke: “Ik ben gestart als A-verpleegkunde, maar vond de werkzaamheden in het ziekenhuis op de maag-darm-leverchirurgie erg pittig. Mijn interesse ging steeds meer uit naar het psychosociale aspect van de zorg. Ik ben de opleiding tot POH gaan doen en heb vervolgens elf jaar in een huisartsenpraktijk gewerkt. Nu ik werkzaam ben bij Voeding Leeft merk ik dat mijn basis als verpleegkundige van absolute meerwaarde is. Het team waarmee wij werken is heel divers, waardoor wij elkaar goed aanvullen. Verschillen maken sterk!”

Keer Diabetes2 Om

Nicole: “De successen die wij boekten in onze huisartsenpraktijk in ter Aar bleven niet onopgemerkt. Cijfers van het Nivel vertelden ons dat wij 30% minder diabetes medicatie voor hadden geschreven. Reden genoeg voor Voeding Leeft om in 2014 een pilot te doen met tien diabetespatiënten. Waarom zou je immers informatie 1:1 blijven vertellen als je ook je bereik kunt vergroten door een groepsprogramma aan te bieden? De pilot met 75 deelnemers deed ik als verpleegkundige nog alleen, maar dat was niet langer mogelijk toen Voeding Leeft goedkeuring kreeg om 1000 mensen te gaan begeleiden. In december 2016 is de eerste lichting verpleegkundigen/POH’s opgeleid, waaronder Francis en Minke. Op dit moment zijn onze belangrijkste bezigheden supervisie, bewaking van kwaliteit en opleiden.

Minke: “In de basis is ons werk nog steeds zoals we het ooit bedacht hebben. Je bent verantwoordelijk voor het afbouwproces van de diabetes medicatie, houdt contact met de hoofdbehandelaar en bent een vertrouwd persoon voor de deelnemer. Omdat wij met de hoofdbehandelaar contact houden, zijn wij het visitekaartje naar de “reguliere” zorg. Ons werk begint met het includeren van deelnemers. Vervolgens bellen wij met de deelnemer en bespreken een medicatie-afbouwplan met de hoofdbehandelaar om eventuele hypoglycemieën tijdens de start tweedaagse van het Keer Diabetes2 Om programma te voorkomen.”

Francis: “Het afbouwen baseren wij grotendeels op ervaring. Tijdens het inclusie gesprek schets ik een plaatje in mijn hoofd van een deelnemer om te voorspellen hoe snel de bloedsuiker zal gaan zakken. Factoren als BMI, buikomvang, leeftijd, voedingspatroon, mate van insulineresistentie en ziekteduur spelen daarin een belangrijke rol.”

Nicole: “We kijken goed of iemand geschikt is voor het programma. Naast de ziekte-specifieke kenmerken houden wij ook rekening met de verwachtingen en motivatie van een deelnemer. Hoewel vrijwel iedereen de gun factor heeft mee te kunnen doen, zijn er een aantal criteria om deelname te ontraden. De start tweedaagse kan bijvoorbeeld te intensief zijn voor mensen met een uitgebreide voorgeschiedenis of psychisch problematiek. Met de hoofdbehandelaar kijken wij dan naar andere begeleidingsmogelijkheden. De gesprekken die wij hier met deelnemers over hebben, vind ik persoonlijk erg mooi. Je probeert echt een beeld te krijgen van de persoon achter het inschrijfformulier.”

Wat is jullie na jaren Keer Diabetes2 Om het meest bijgebleven?

Francis: “Ik vind het mooi om te zien wat er gebeurt met vrouwen die al jaren aan het tobben zijn met laagcalorische diëten. Als ze de fysiologie gaan snappen en begrijpen dat ze hun bord anders op moeten bouwen, bloeien ze op. Deelnemers gaan zich door anders te eten daadwerkelijk anders voelen. Plots dragen ze nieuwe kleding en doen ze weer lippenstift op. Indrukwekkend om te zien.

Minke: “Op de eerste terugkomdag komt de partner mee. Als echtgenoten dan letterlijk zeggen dat ze de vader/moeder van hun kinderen weer hebben teruggekregen, maakt dat mij enorm dankbaar.

Nicole: “Wij proberen niet te oordelen. Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Deelnemers hebben al zo vaak gehoord dat ze minder moeten eten en meer moeten bewegen. Zo simpel is het niet. De start tweedaagse is een begin om de vicieuze cirkel waar ze inzitten te doorbreken. Ik merk dat deelnemers na afloop in mijn hart zitten.”

Toekomstperspectief

Er ligt een enorme kans om meer met preventie te doen. Wat ons betreft wordt er een POH-leefstijl geïntroduceerd: iemand die vanuit de huisartsenpraktijk ruimte krijgt om een leefstijl spreekuur op te richten, scholingen te volgen en aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Op dit moment lobbyen wij de bij Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO) om meer scholingen aan te bieden. Ook vanuit Voeding Leeft zijn wij bezig om nascholingen te organiseren. Wij hopen dat scholingen als voedsel zijn voor de zaadjes die tijdens telefoongesprekken met collega’s planten.

Nicole: “Het is mijn grootste missie om diabetes type 2 in Nederland terug te dringen. Ik wil daadwerkelijk alles doen wat daarvoor nodig is. Als mensen gaan begrijpen dat ze niet mega gedisciplineerd hoeven te zijn, maar gewoon slimme keuzes moeten maken, is er een wereld gewonnen.”

Minke: “Ja, wat zou het fantastisch zijn als mensen de fysiologie snappen. Recent had ik een diëtist aan de telefoon, die nog caloriearme adviezen geeft. Dan besef ik weer even dat wij er nog lang niet zijn.”

Francis: “Het is mijn missie dat iedereen weet dat Stichting Voeding Leeft bestaat en wat wij doen. Wat zou het mooi zijn als het Keer Diabetes2 Om programma straks op iedere verwijskaart staat”.

Wat maakt voor jullie dat Voeding Leeft?

Minke: “Voeding verbindt”. Voorheen had ik last van after dinner dips en buikklachten na het eten van broodmaaltijden. Na het aanpassen van mijn voeding verdwenen deze dips. Tevens merkte ik een positief effect op mijn migraineklachten. De mensen om mij heen raakten geïnspireerd om ook mee te doen. Het positieve effect van leefstijl verandering is aanstekelijk”

Nicole: “Voeding doet herleven. Mensen voelen zich herboren”. Sinds kort heb ik een hond wat enorm goed is voor mijn beweging en ontspanning.”

Francis: “Voeding brengt energie en inspiratie”. Vroeger had ik veel huiduitslag en darmproblemen. De energie was ver te zoeken. Door puur en onbewerkt te eten ben ik compleet van mijn klachten af.”