vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Voeding Leeft

Aantrekken en elkaar versterken

Aan het einde van dit jaar kregen wij met Voeding Leeft goed nieuws, groot nieuws. Na jaren met VGZ te hebben gewerkt, support Menzis Keer Diabetes2 Om vanaf 2020 als tweede grote verzekeraar. Iets wat als een klein vlammetje begon, is een groot vuur geworden. Goed voor al die mensen die wij kunnen begeleiden en goed voor de zorg die voorbeelden krijgt dat het anders kan, anders moet. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt in welke vorm of grootte ook.

Jaren geleden las ik de U theory van Otto Scharmer. Op een van de eerste bladzijden voelde ik een enorme opluchting. Herkenning en erkenning. ‘Er zijn meer mensen die anders denken, die geloven dat het anders kan.’ In de loop der jaren ontmoette ik steeds meer mensen, lichtpuntjes, die in allerlei systemen proberen ander licht te schijnen. Als je die bundelt dan kan er veel gebeuren, dan krijg je zelfs systemen in beweging, dan verandert een paradigma.

Precies de essentie van de U Theory.
Goede voorbeelden aandacht geven en verspreiden
op een gegeven moment is die werkelijkheid
realiteit.

Er is echter meer dan voorbeelden laten zien. De manier waarop je doet, is minstens zo belangrijk, essentieel zelfs. In verbinding, verwondering en in bereidheid. Met een open hart, open wil en open mind. Erin blijven geloven, het voor je blijven zien, aandacht blijven geven. Alles wat we vandaag leven, was er immers ooit in onze gedachten.

Dat alles vraagt moed, afstemming met jezelf, met wat er is, met de kansen die er liggen en met de mensen waarmee je werkt, de andere lichtpuntjes. Als je iets wil bereiken dan kun je het maar beter samen doen. dan kun je geven en nemen, leren en groeien, delen en verspreiden. Voordat je het weet, vind je zoveel meer mensen met dezelfde denkbeelden die jij herkent.

Aldus geschiedde

Aan het einde van dit jaar hadden wij ook ons Voeding Leeft kerstdiner met ruim 60 professionals. Ik was er stil van. De intensiteit, de hartelijkheid, de glimlachen en blijdschap, de herkenning, erkenning, mildheid, connectie. De aandacht, de aantrekkingskracht. Van een afstand een geheel, een optelsom van prachtige mensen, stuk voor stuk met een glinstering in hun ogen en een vonk vanbinnen. Dat trekt aan, dat groeit, dat is aanstekelijk, dat werkt. Ken je dat filmpje: Als er één danst, dan volgen er meer. Natuurlijk!

Ik zie het met mijn eigen ogen gebeuren, groeien en kan er mijn bijdrage aan leveren. Ik mag het samen met anderen koesteren, voeden, sturen, gronden en steviger maken. Precies zoals we denken dat de bedoeling is. Daar is geen gebruiksaanwijzing voor, dat is je gezond verstand gebruiken en je gevoel volgen, dat is je hoofd erbij houden, focussen. Dat is verbinding maken en werken vanuit het hart. Elke dag weer.

Ook dit jaar hebben we gebouwd. We hebben geïnvesteerd in onze eigen kwaliteiten en rollen. De doelen zijn helder, de data inzichtelijk en processen gestroomlijnd. We hebben weer nieuwe professionals opgeleid. We zijn over grenzen gegaan en hebben geleerd en met dat alles een belangrijke basis gelegd voor de toekomst om nog meer deelnemers te begeleiden en ons licht groter te laten schijnen in het zorgveld.

Het effect gaat veel verder dan onze organisatie en bij ‘onze deelnemers’. Denk maar eens hoeveel mensen ieder individu persoonlijk inspireert in zijn leven, in de praktijk, op verjaardagen, radio, tv, social media, blogs etc.

Wat we vandaag leven, is een uitkomst van de gedachten van gisteren. Wees zorgvuldig, wees positief en blijf erin geloven. Met veel lichtpuntjes kunnen we een wereld creëren waarin we zelf willen leven. Een ding is zeker, het kan als je het voor mogelijk houdt. Daar zijn genoeg voorbeelden van. En die voorbeelden, die dienen gepromoot te worden.