Hoe het gaat
‘Hoe gaat het met je?’ vroeg zij. ‘Goed’ zei ik en dat kwam uit mijn tenen. Ik voel me goed en krachtig.
Een blik zonder woorden. Van toegevoegde waarde zijn door er ’gewoon’ te zijn, aanvullen wat je vooraf niet bedacht had. Ik heb het deze maand genoeg ervaren. Toen ik bij de verzekeraar zat bijvoorbeeld, tijdens de intervisie met onze POH en verpleegkundigen, in het overleg van het MT, tijdens de deelnemersraad vergadering en in Hong Kong toen het spannend werd.
Het is slechts een greep van momenten en uitingen van ultieme samenwerking. Samenwerking vormt de basis van ons succes. Het gaat over verbinden, vertrouwen, zijn met wat er is en werken vanuit wat je te brengen hebt. Zowel voor als achter de schermen, bewust en onbewust, zichtbaar en onzichtbaar. In het licht, daar waar het gemakkelijk is en juist ook daar waar het donker is.
Die samenwerking met alles wat er is, dat gebeurt dagelijks. Niet alleen bij mij of binnen de teams van Keer Diabetes2 Om, maar bij ieder individu die bij Voeding Leeft betrokken is, in welke rol dan ook, staat samenwerking voorop. Zonder samenwerking zouden wij niet bestaan. Het is de basis waarop we bouwen als netwerkorganisatie met professionals die sterk op zichzelf staan en gebundeld nog meer kunnen verrichten. Gewoon omdat de optelsom van 1 plus 1 veel meer is.
Logisch zou je misschien zeggen
want wij werken vanuit passie en
willen hetzelfde.
Deels is dat waar
aan de andere kant
zegt het veel over al die professionals
die zich hier hard voor maken.
Wij werken voor en met mensen. Door ieders kwaliteit en uniciteit te zien, kleuren wij samen veel moois. Dat geldt voor de deelnemers, iedereen is immers anders, en voor de mensen waar wij mee werken. Niet iedere verpleegkundige, arts, diëtist, wetenschapper of coach is hetzelfde. Je kunt dus maar beter op zoek naar dat wat de ander nog meer te bieden heeft dan alleen zijn of haar expertise. En daar zijn onze professionals heel goed toe in staat. De ander echt zien en te werken met wat er dan is.
Een prachtig voorbeeld is het team van circa 50 professionals dat keer op keer in een andere samenstelling van 4 personen op het hoogste niveau werkt en kwaliteit levert. Elke keer weer worden onze programma’s door de deelnemers met ruim een 8,5 beloond. Dan kun je wel zeggen dat je het goed doet, dat samenwerken.
Samenwerken is synergie, als je het goed doet ten minste. Bij ons is het dan ook vaste prik in de sollicitatiegesprekken om te achterhalen of iemand echt kan samenwerken. Dat gaat verder dan de vraag of je een teamspeler bent, want samenwerken is zoveel meer dan dat.
Voor een goede samenwerking moet je je in kunnen leven in de ander en echt kunnen luisteren. Samenwerken is afstemmen, is weten waar je van toegevoegde waarde bent en waar niet. Samen werken is je eigen grenzen kennen en verkennen. Samenwerken gaat over vertrouwen, dat de ander het goed doet. Het gaat over vertrouwen in jezelf dat je ertoe doet. Samenwerken staat voor helderheid, communicatie en afstemming: dat het duidelijk is wat je doet, binnen welke kaders en waarom. Samenwerken is werken aan een doel dat voor allen hetzelfde is en waar jij een steentje aan bijdraagt.
Samenwerken is praten als jouw woorden ertoe doen. Dat is vaak genoeg. En soms ook niet, dan is stilte krachtiger dan 1000 woorden. Dan spreken blikken boekdelen en kun je van daaruit een ander laten floreren. Ook dat is samenwerken.
Een heleboel elementen die ertoe doen bij samenwerken. Het belangrijkste van samenwerking, dat ben je echter zelf. Of je in lijn bent met wat je doet en vooral waarom je doet wat je doet. Hoe je erbij zit, met hoofd, hart en handen op dezelfde lijn. In samenwerking neem je jezelf immers ten volste mee. Zelfzorg is dan ook de sleutel, keuzes maken voor wat jij belangrijk vindt en waar jij aandacht voor wilt hebben. Met reflectie op jouw handelen. Ook de andere kant kennen, is belangrijk, waar je minder goed in bent of wat je doet als het spannend wordt. Zelfreflectie is ons grootste goed en van daaruit in staat zijn om te leren en te groeien.
Samenwerking kan soms lastig zijn. Als iemand anders denkt of jou op een pijnpunt raakt waar je nog iets te leren hebt. Als je dat kunt zien, dan glanst de meeste wrijving juist en zitten daarachter zoveel mogelijkheden.
Uiteindelijk levert samenwerken enorm veel op, als je het goed doet ten minste. De grotere optelsom dan 2 individuen is voelbaar in de energie, zichtbaar in toename van creativiteit, processen en kansen, en meetbaar in werkplezier, tevredenheid en doelen. Mogelijkheden genoeg en voorbeelden te over. Kijk maar eens naar welke beweging vele nieuwe social enterprises creëren en net als wij dagelijks verschil maken voor een betere wereld. Nodig en ondertussen zeker iets om ook trots op te zijn.
‘Hoe gaat het met je?’ vroeg zij. ‘Goed’ zei ik en dat kwam uit mijn tenen. Ik voel me goed en krachtig.
Wij geloven dat veranderen mogelijk is. Niet alleen omdat we het zelf ervaren hebben, maar ook omdat we duizenden deelnemers bij gedragsverandering hebben begeleid.
Gewoontes, patronen, overtuigingen hebben de overhand, automatische systemen in je lichaam ook. Van nature wil je niet veranderen, liever blijven we bij het bekende, zelfs als dat oncomfortabel is.