Waarom zijn groenten eigenlijk gezond?
We leggen het je uit.

Slimme marketing verleidt ons om vaker te eten dan ooit. Wist jij dat de gemiddelde Nederlander inmiddels maar liefst 9 eetmomenten per dag heeft? Lange tijd dachten we dat vaker op een dag eten gunstig is. Maar wist je dat je lichaam juist meer baat heeft bij minder eetmomenten? Dit gebeurt er als je drie keer per dag eet:
1. Je darmen worden opgeschoond
Elke keer dat je eet, gaat je spijsvertering aan het werk. Dat is een intensief proces. Tussendoor heeft je lijf tijd nodig om resten en afvalstoffen op te ruimen en te herstellen. Dat gebeurt onder andere via een slim opruimsysteem, het “migrating motor complex” (MMC). MMC veroorzaakt een golf van samentrekkingen, van boven (de maag) naar beneden (begin van de dikke darm). Ze duwen resten van eten, bacteriën en slijm door het spijsverteringsstelsel. Net zoals een bezem die de vloer schoonveegt. Dit begint ongeveer 1,5 uur nadat je je laatste hap hebt genomen. Je kan dit ook merken, je buik rommelt en maakt geluid. Het lijkt dan misschien alsof je honger hebt, maar het is een effect van het MMC. Eet je steeds tussendoor, dan komt dit herstelproces nauwelijks op gang.
2. De vetverbranding krijgt een boost
Zodra je eet, maakt je lichaam insuline aan, het hormoon dat glucose de cellen in helpt. Hier wordt het omgezet in energie. Ongeveer een uur na de maaltijd begint insuline te dalen en dit daalt nog 1 à 2 uur door. Na 3-5 uur spreken we van een ‘nuchtere fase’. Dan is insuline zo laag dat je lichaam je eigen (vet)reserves aanspreekt om het energieniveau op pijl te houden. Eet je de hele dag door, dan blijft insuline continu hoog. Het lichaam verbruikt geen vet, maar blijft teren op de energie uit voeding. Drie grote maaltijden per dag eten, geeft insuline de kans om tussendoor zodanig te dalen dat vet verbranden mogelijk is.
3. Je biologische klok houdt zijn ritme
Ons lijf houdt van regelmaat. Eten op vaste momenten op de dag helpt daarbij. Zo kan je lichaam zich voorbereiden: maagzuur, spijsverteringsenzymen en gal komen al in actie nog vóór je eet. Mensen die volgens een vast eetritme eten, hebben vaak een stabieler gewicht en een betere slaap.
Hoe zorg je ervoor dat je 3 maaltijden per dag genoeg is?
De truc zit ‘m in de samenstelling van de maaltijd, zorg voor maaltijden die vullen:
✔️ Kies voor zo onbewerkt mogelijke ingrediënten
✔️ Zorg voor voldoende eiwit
✔️ Vul de helft van je bord met (verschillende) groente
✔️ Wees niet bang voor vet: gebruik bijv. extra vierge olijfolie
✔️ Gebruik volkoren granen, en liefst niet te veel
👉 Kortom
Drie maaltijden per dag eten is niet ouderwets, het is heel slim! Je geeft je lijf ritme, de kans om vet te verbranden en ruimte voor herstel.

We leggen het je uit.

Groenten bevatten weinig natuurlijke suikers en hebben meestal weinig invloed op je bloedsuikerspiegel. Toch zijn er soorten die iets meer koolhydraten bevatten dan andere. Heb je diabetes type 2? Dan is het slim om vooral te kiezen voor groenten die je bloedsuiker stabiel houden. Gelukkig kun je volop genieten van een grote variatie! Hieronder lees je welke groenten een goede keuze zijn.

Voldoende drinken is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Water drinken is misschien wel de meest onderschatte leefstijlgewoonte. Het doet namelijk veel meer dan alleen dorstlessen en afvalstoffen uit je lichaam verwijderen. Het speelt een cruciale rol in vrijwel alle processen in je lichaam.