Jan

"Er is lef voor nodig"

Jan

"Mijn naam is Jan Heijman (56 jaar) en ik ben Wethouder in Oirschot. Vanaf 1992 was ik diabeet. Ik had een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en jicht. Ik spoot 64 eenheden insuline en slikte 17 pillen per dag. Ik voelde mij vaak lusteloos, inactief en mijn benen lagen open. Ook was ik zwaarlijvig. Op een gegeven moment woog ik 130 kilo, elk jaar kwam er wel een kilo of wat bij. Ik had niet de spirit om er wat aan te gaan doen.

Verleden jaar zomer zag ik de advertenties voor het Keer Diabetes2 Om programma. Op de een of andere manier kreeg ik het in mijn hoofd: “dit is wat voor mij”. Ik was gelijk geïnteresseerd, toch heeft het nog tot november geduurd voor ik uiteindelijk besloot dit echt te gaan doen.

Ik ben op 7 december gestart in Rotterdam. Ik ben er toen met twee benen ingesprongen en ik ben alles wat ik daar leerde ook toe gaan passen. Die knop omzetten heeft mij eigenlijk geen moeite gekost omdat ik gelijk al zag dat mijn doel – geen insuline meer en geen medicijnen meer – al snel haalbaar was. In de eerste week was ik al af van de insuline en medicijnen werden afgebouwd.

Ik begon met wandelen, veel wandelen. Later werd dit snel wandelen en voor ik het wist begon ik met hardlopen. Gemiddeld loop ik nu over de 10 km per dag met uitschieters in het weekend. Het is een periode geweest van wennen aan een deze nieuwe leefstijl. Mijn bloedwaarden waren af en toe een lastig verhaal. Je lichaam reageert in het begin heftig, gelukkig was dit na een maand of 2 allemaal stabiel. Dit is eigenlijk steeds lager stabiel geworden. Bepaalde voedingsproducten passen niet meer in mijn nieuwe leefstijl, maar dit heeft ook ruimte gemaakt voor nieuwe. Mijn waardering voor allerlei verschillende groenten is enorm toegenomen en bloemkoolrijst is een van de favorieten geworden! 

Op 4 juni was mijn eerste half jaar afgerond; het resultaat was dat ik 92 kilo woog, mijn laatste metformine mocht stoppen en dat ik onder de waarde zit waarbij vastgesteld wordt dat je diabetes type 2 bent.

Ik ben momenteel geheel medicijnen vrij en het gaat erg goed. Ik ben er van overtuigd dat dit de levensstijl voor mij is en dat het programma er voor zorgt dat je met de regie over je eigen leven ervoor kan zorgen dat diabetes type 2 geneesbaar is. Maar je moet het wel zelf doen: dit programma laat vooral zien wat je moet doen om dit te kunnen halen. Er is lef voor nodig dit te doen. Mijn tip: betrek je omgeving erbij!"