Ingrid

"Neem zelf de regie om gezonder te worden en te blijven. Niemand verplicht jou iets, maar kies er zelf bewust voor! Iedereen wil toch gezond oud worden?"

Ingrid Bolhuis

"Op mijn 45e werd ik gediagnosticeerd met diabetes type 2. Ik had klachten die leken op blaasontsteking en daarom liet ik mijn urine checken. Ik had geen blaasontsteking, maar ze ontdekten wel een verhoogde glucosewaarde en dus tekenen van diabetes type 2. Daarna kwam ik onder controle bij de praktijkondersteuner. Die schreef eerst metformine voor, maar daarvan kreeg ik erg last van mijn darmen. Vervolgens is er gliclazide voorgeschreven. Tot twee jaar geleden de waarden zo hoog bleven dat ik insuline moest spuiten. Het moment dat ik de spuiten en glucosemeter op moest halen van de apotheek, vergeet ik niet meer. Dat had een enorme impact op mij. Iets in mij zei dat ik dat niet wilde, maar dat ik geen andere keuze had. De eenheden die ik moest spuiten gingen steeds omhoog, het was net of ik in een neerwaartse spiraal zat. Totdat de praktijkondersteuner mij vertelde over Keer Diabetes2 Om. Ik heb me erin verdiept en ik was vastbesloten om eraan mee te doen. Ik wil gezond oud worden, dus ik moest wel wat ondernemen om wat aan mijn leefwijze te doen. Ik voelde het aan mezelf verplicht.

Ik ben nu vanaf de eerste week van juli bezig met het programma. Na de eerste 2 dagen van het (fysieke) programma onder leiding van een verpleegkunde, diëtist en coach gingen mijn glucosewaarden al dusdanig naar beneden dat ik geen insuline meer hoefde te spuiten en geen gliclazide meer hoefde te slikken. Tijdens het programma gingen we koken en wandelen. Vervolgens is een online community voor ons aangemaakt waarin onder andere een agenda verwerkt is met recepten. De recepten zijn erg smakelijk. In deze community kunnen we ervaringen delen en met elkaar chatten. De verbinding met de andere leden van de groep is erg prettig en motiverend. Ik heb mezelf aangeleerd om anders te eten. 3 volwaardige hoofdmaaltijden, zodat je tussendoor geen trek krijgt. Geen aardappels, pasta en rijst. Veel groenten. Geen bewerkt voedsel zoals bijvoorbeeld kant en klare pakjes. En etiketten lezen en checken op toevoegingen van suikers en vetten. Verder ben ik 2x per week aan het sporten en ik ga met de fiets naar mijn werk in plaats van met de auto en meer wandelen.

Sinds ik deelneem aan het programma slaap ik beter, ik ben al 7 kg afgevallen en voel me energieker. Door mezelf te motiveren om een ander voedingspatroon aan te houden en door meer te bewegen heb ik zelf de regie om gezonder te leven. Mijn tip: Neem zelf de regie om gezonder te worden en te blijven. Niemand verplicht jou iets, maar kies er zelf bewust voor! Iedereen wil toch gezond oud worden?"