Geo

“Kijk niet naar wat je niet meer mag, maar geniet van alles wat nog wel mag. En dat is best heel veel!"

geo-deelnemer-keer-diabetes-om

Vertel een Bourgondiër eens dat hij zijn leefstijl moet veranderen… 

Geo (65 jaar) is van een echte bourgondiër gegroeid tot ambassadeur van Keer Diabetes2 Om. Geo: “Vertel een Bourgondiër eens dat hij zijn leefstijl moet veranderen… Ik was zo’n type. Ik genoot van alles, waaronder ook veel en lekker eten, snacken en een drankje op zijn tijd ging er ook wel in. Bijna dagelijks dronk ik bier of rode wijn met als afsluiter een borrel van het zoete kaliber, zoals Amaretto of Likeur 43. Ik werkte al 30 jaar in de gezondheidszorg zonder me over mijn eigen gezondheid zorgen te maken. Het was in 2011 dat ik de diagnose diabetes type 2 kreeg opgeplakt. Veel deed het me niet, want met een pilletje was het immers op te lossen. Dat ging zo door tot 2018. Ik woog met mijn 1.70 meter 96 kilo. Het was inmiddels lastig om mijn veters te strikken, want mijn buik zat in de weg. Maar ach, met een beetje kunst- en vliegwerk kreeg ik het toch steeds weer voor elkaar.

In oktober 2018 ging ik voor de kwartaalcontrole naar mijn diabetesverpleegkundige. Daar kreeg ik te horen dat de waarden weer gestegen waren. Ik zat aan het maximum aantal pilletjes en moest over op insuline… Die had ik niet zien aankomen! Het sloeg bij me in als een bom: dat is wel het laatste dat ik wilde. Het was een ware “wake-up call” en ik vroeg me af waarom ik zo slecht voor mezelf had gezorgd terwijl ik de gevolgen van diabetes kende uit mijn familie. Ook als gezondheidswerker had ik beter moeten weten. Deze overwegingen brachten me tot de eerste stap in de goede richting. Ik had al vaker gehoord over het programma Keer Diabetes2 Om en aarzelde geen seconde. En zo zat ik veertien dagen later in een groep met lotgenoten.

Ik had het idee dat ik al heel wat wist over diabetes. Maar tijdens de eerste 2 dagen van het programma heb ik zo veel geleerd! In heel begrijpelijke taal werd het probleem uitgelegd. Maar dat niet alleen, er werd ook naar een oplossing gestuurd. Ik kreeg inzicht in producten die geschikt en minder geschikt voor mij zijn. Ik leerde recepten om overheerlijke maaltijden te koken die mij ook nog eens gezondheidswinst opleverden. Ik leerde over de invloed van de ‘pijlers’ voeding, beweging, ontspanning en slaap. En wat ook heel fijn was: ik kon ervaringen uitwisselen met lotgenoten tijdens het traject.

Nu, vijf jaar verder en 20 kilo lichter en met glucosewaardes die ‘normaal’ zijn, voel ik me als een vis in het water. Mijn leefstijl hoort bij mij en iedereen in mijn omgeving weet dat. Het oogst veel positieve reacties en wat helemaal mooi is: mijn verhaal stimuleert anderen om ook gezonder te gaan leven. Natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk, maar op een gegeven moment weet je gewoon niet beter. Mijn tip voor iedereen die hieraan begint: “Kijk niet naar wat je niet meer mag, maar geniet van alles wat nog wel mag”. En dat is best heel veel! Mijn motto: “realiseer je goed, wat voeding met je doet!”