Els

"Het veranderen van een leefstijl is niet zo moeilijk als het lijkt, geloof in jezelf en je kunt het!"

Els Knipping

"Ik heb sinds enige jaren diabetes type 2. Zelf had ik dat nog niet zo door, ik werd vaak erg duizelig en nadat ik wat gegeten had ging het weer beter. Totdat het zo’n ernstige vormen aan ging nemen dat mijn kinderen mij naar de huisarts stuurden. Nadat er bloed geprikt was kwam de uitslag: diabetes. Ik zat op dat moment in de WW en kon mijn dagelijkse beweging en het eetpatroon wat ik voorgeschreven had gekregen goed volhouden, met het gevolg dat ik mijn medicatie mocht afbouwen. Intussen werk gevonden en weer 40 uur aan de gang. De verleidingen waren groot: vaak een traktatie en tussen de middag en lekker in het restaurant eten. Niet altijd ongezond, maar vaak wel.

Nadat ik dat een aantal jaren had gedaan, ging mijn suikerspiegel weer omhoog. Dit keer bleef het niet bij alleen metformine, ook gliclazide kwam erbij. Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik in een grijs gebied kwam: wel of niet spuiten. Daar ben ik erg van geschrokken! Ik heb het bewegen weer opgepakt en de medicijnen hoefde niet opgehoogd te worden, maar werden ook niet afgebouwd, balen!! Natuurlijk begreep ik wel waar het vandaan kwam, ik bleef gewoon eten!

Het keerpunt kwam toen mijn praktijkondersteuner mij een folder gaf van Keer Diabetes2 Om, ze zei verder niets en liet de keuze aan mij. In eerste instantie heb ik de folder naast me neergelegd, totdat ik op een moment even niets beters te doen had en toch de folder eens doorgelezen heb. Vanaf dat moment was ik meteen dolenthousiast! Ik heb mezelf aangemeld en een informatiebijeenkomst bijgewoond. Ik heb me daarna direct ingeschreven.

Ik heb nu de eerste 6 maanden achter de rug. Wat een andere aanpak en wat een heerlijk gevoel heeft het me gegeven. De eerste 6 maanden zijn intensief met begeleiding, daarna kom je nog 1,5 jaar in een onderhoudsfase waarin je al je vragen mag stellen. Ik heb geen hongergevoel meer, een gezonder lichaam en als extraatje ook nog een paar centimeters kwijt! Ik leef weer zonder dat er de hele dag iets aan mij knaagt. Ik kruip niet meer weg. En de gliclazide, die ben ik inmiddels kwijt.

Wat heb ik geleerd:

- 3x per dag eten en genoeg eten dat je de volgende maaltijd zonder hongergevoel kunt halen.

- Minimaal een uur bewegen, ook het huishouden valt daaronder.

- Goed op tijd je rust nemen.

- Zorgen dat je genoeg slaapt ’s nachts.

- Het veranderen van een leefstijl is niet zo moeilijk als het lijkt, geloof in jezelf en je kunt het!

Ik adviseer je als je twijfelt om een informatiebijeenkomst bij te wonen."