Interview reumatoloog Dr de Jong Erasmus MC over het programma Leef! met reuma
Reumatoloog dr. Pascal de Jong: “We hopen dat bij deelnemers de kwaliteit van leven verbetert en dat daardoor ook de ziekteactiviteit afneemt.”
Verband tussen ziekteacceptatie en vermoeidheid bij chronische darmontsteking
Amsterdam, 18 maart 2025 | Vermoeidheid is het meest beperkende symptoom voor de 100.000 mensen in Nederland met chronische darmontsteking. Nieuw onderzoek van LUMC en Voeding Leeft toont aan dat voeding en acceptatie van de ziekte de vermoeidheid aanzienlijk kunnen verminderen. De rol van acceptatie bij deze ziekte komt voor het eerst aan het licht.
Resultaten van het onderzoek
In het onderzoek volgden 36 mensen met Crohn of Colitis een digitaal leefstijlprogramma (“Leef! met IBD”) van 12 maanden. De controlegroep bestond uit 32 mensen die alleen een folder met leefstijladviezen voor vermoeidheid ontvingen. Bij 71,4% van de deelnemers aan het leefstijlprogramma was er na zes maanden een belangrijke afname in vermoeidheid, terwijl dit in de controlegroep 33,3% was. Na 12 maanden was het effect nog zichtbaar. Met name veranderingen in voeding bleken verantwoordelijk voor de afname van de vermoeidheid. Opvallend was ook de rol van ziekte-acceptatie, een van de aandachtspunten van het leefstijlprogramma. Meer acceptatie hing samen met minder vermoeidheid en een betere kwaliteit van leven. Niet eerder kwam deze rol van acceptatie bij dit type aandoeningen aan het licht. Mogelijk leidt meer acceptatie tot minder vermoeidheid, omdat minder energie verloren gaat aan het ontkennen van of ‘vechten tegen’ (symptomen van) de ziekte. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Crohn’s & Colitis 360.
Ambitie voor de toekomst
Het programma werd ontwikkeld en uitgevoerd door Voeding Leeft (ontwikkelaar van leefstijlprogramma’s), onderzocht door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en financieel mogelijk gemaakt door MDL Fonds. Jeroen Maljaars, hoofdonderzoeker en MDL-arts: “De afname in vermoeidheid die we in dit onderzoek zagen heeft voor veel deelnemers een belangrijk verschil gemaakt. Ik hoop dat de lessen die we nu geleerd hebben ons helpen een nieuwe stap te zetten naar een effectieve en gepersonaliseerde behandeling voor vermoeidheid bij mensen met IBD.” Mariel Croon, directeur MDL Fonds: "Vermoeidheid is een onderschatte klacht bij veel MDL-aandoeningen. Goed dat deze studie nieuwe handvatten geeft om dit probleem aan te pakken." De positieve resultaten geven aanleiding tot vervolgonderzoek naar acceptatie bij chronische darmontsteking.
Opzet van het leefstijlprogramma
In het leefstijlprogramma kwamen onbewerkte voeding, beweging, ontspanning, slaap en coaching aan bod. Deelnemers volgden digitale sessies in groepsverband. Tijdens de eerste zes maanden werden deelnemers verwacht bij de maandelijkse sessie aanwezig te zijn. Daarna konden ze zelf bepalen of ze behoefte hadden aan extra maandelijkse sessies. Een van de deelnemers vertelt: “Ik voel echt een positieve verandering aan mijn lichaam. Ik was heel moe, dit is nu een stuk minder.''
Chronische darmontsteking
Ongeveer 100.000 mensen in Nederland hebben chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Het leidt tot symptomen als buikpijn, vermoeidheid, diarree en gewichtsverlies. Zelfs wanneer de ziekte rustig is, houdt bijna de helft van de patiënten last van vermoeidheid. Dit wordt ervaren als het meest beperkende symptoom.
EINDE PERSBERICHT
Over Voeding Leeft
Voeding Leeft is in 2011 opgericht en ontwikkelt leefstijlprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening die hun gezondheid willen verbeteren. De focus van het werk van Voeding Leeft ligt op de gezondheidszorg, met de ambitie om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de systeemverandering van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Een van hun programma’s is ‘Keer Diabetes2 Om’, een gecombineerd leefstijlinterventie (GLI) programma voor mensen met diabetes type 2. Het RIVM erkende dit programma als effectief en de EU koos de aanpak als best practice voor diabetes type 2 in 2020. Vanaf 2024 wordt het programma vergoed vanuit het basispakket. Naast Keer Diabetes2 Om ontwikkelde Voeding Leeft programma’s voor mensen met MS, Reuma, IBD en mensen die darm-, borst- of blaaskanker hebben gehad. Duizenden mensen namen al deel aan hun programma’s. Lees meer over Leef! met IBD hier.
Bronnen
Loveikyte, R., Koppelman, L. J.M., Blijleven, M. J.H., Wilmsen, N., Rodríguez–Girondo, M. D.M., Bloem, S., Voorneveld, P.W., van der Meulen-de Jong, A.E., van der Marel, S., Maljaars, P. W.J. (2025). Multimodal lifestyle intervention improves fatigue in quiescent Inflammatory Bowel Disease: a controlled study. Crohn&Colitis 360. Doi: 10.1093/crocol/otaf009.
Noot
Interesse in een interview? We kunnen je koppelen aan een directeur van Voeding Leeft, een deelnemer van het programma, voedingswetenschapper of maag-darm-lever arts. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor interviews met de financiers.
Contactpersonen
Voeding Leeft - Nathalie Wilmsen | nathalie@voedingleeft.nl | 0651103078 | www.voedingleeft.nl
Reumatoloog dr. Pascal de Jong: “We hopen dat bij deelnemers de kwaliteit van leven verbetert en dat daardoor ook de ziekteactiviteit afneemt.”
Leefstijl onmisbaar ingrediënt voor verbetering dagelijks leven met reuma.
ErasmusMC start daarom dit jaar nog een uniek onderzoek om inzicht te krijgen in het effect van een gezonde leefstijl bij reuma en of medicatiegebruik hierdoor verminderd kan worden.