Interview reumatoloog Dr de Jong Erasmus MC over het programma Leef! met reuma
Reumatoloog dr. Pascal de Jong: “We hopen dat bij deelnemers de kwaliteit van leven verbetert en dat daardoor ook de ziekteactiviteit afneemt.”
Nieuw Nederlands onderzoek laat zien: Leefstijl kan reuma klachten verminderen
Amsterdam, 4 februari 2024 | In Nederland is nog weinig aandacht voor leefstijl bij de behandeling van reuma, terwijl steeds duidelijker wordt dat leefstijl een positief effect kan hebben op de ziektelast. Voeding Leeft ontwikkelde het Leef! met reuma leefstijlprogramma. Nieuwe onderzoeksresultaten van het ErasmusMC laten zien dat deelnemers aan dit programma minder reuma klachten ervaarden, zelfs twee jaar na de start van het programma.
Grote impact van reuma in Nederland
Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben een reumatische aandoening. Een ongezonde leefstijl en overgewicht kunnen de klachten verergeren. Dit kan veel impact hebben op het dagelijks leven en functioneren in de maatschappij. Steeds meer onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl een positieve invloed kan hebben op reuma klachten. Dat is nodig omdat veel mensen deze klachten ervaren ondanks het gebruik van medicatie.
Nieuwe Nederlandse onderzoeksresultaten zijn positief
ErasmusMC publiceerde onlangs nieuwe onderzoeksresultaten over het Leef! met Reuma leefstijlprogramma in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Rheumatology Oxford. In dit onderzoek werden 264 mensen met ontstekingsreuma, artrose of fibromyalgie, die een digitaal leefstijlprogramma van drie maanden volgden, twee jaar lang gemonitord. Zij vulden periodiek vragenlijsten in, waarbij werd gekeken naar onder andere gewicht, tailleomtrek, BMI, pijn, ochtendstijfheid, vermoeidheid, impact op leven, stress, slaap en kwaliteit van leven. Deze uitkomsten bleken significant verbeterd na drie maanden. In de periode daarna stabiliseerden de verbeteringen. Na twee jaar waren nog steeds positieve effecten zichtbaar (1).
Medicatievrij
In het leefstijlprogramma kwamen voeding, beweging, ontspanning en slaap aan bod. Deelnemers volgden digitale sessies in groepsverband. Simone Storken, deelneemster, vertelt: “Het programma heeft me laten inzien dat je, naast medicatie, zelf veel kunt doen om klachten te verminderen en je energie te verhogen. Na een paar weken merkte ik al dat ik fitter wakker werd. Inmiddels ben ik al bijna een jaar medicatievrij, wat ik buiten het onderzoek om met mijn reumatoloog heb besproken. Ik ervaar geen klachten meer!”
Resultaten bieden perspectief voor reuma behandeling
Kim Slingerland, verpleegkundig specialist reumatologie en promovenda aan Erasmus MC: “In de dagelijkse praktijk zien wij regelmatig mensen die veel klachten ervaren, ook als de ziekte rustig is. Vaak willen mensen weten wat ze zelf kunnen doen om zich beter te voelen. De resultaten van het leefstijlprogramma Leef! met reuma, laten zien dat een gezonde leefstijl een positieve bijdrage levert aan de behandeling en het leven van mensen met een reumatische aandoening.”
Voor meer mensen beschikbaar
Het programma werd ontwikkeld en uitgevoerd door Voeding Leeft (ontwikkelaar van leefstijlprogramma’s), onderzocht door het ErasmusMC en financieel mogelijk gemaakt door ReumaNederland (patiëntenorganisatie), Health Holland (stichting) en Noaber (familiestichting). De positieve resultaten geven aanleiding tot vervolgonderzoek en het onderzoeken van de mogelijkheden om het programma op grote schaal aan te bieden.
EINDE PERSBERICHT
Over Voeding Leeft
Voeding Leeft is in 2011 opgericht en ontwikkelt leefstijlprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening die hun gezondheid willen verbeteren. De focus van het werk van Voeding Leeft ligt op de gezondheidszorg, met de ambitie om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de systeemverandering van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Een van hun programma’s is ‘Keer Diabetes2 Om’, een gecombineerd leefstijlinterventie (GLI) programma voor mensen met diabetes type 2. Het RIVM erkende dit programma als effectief en de EU koos de aanpak als best practice voor diabetes type 2 in 2020. Vanaf 2024 wordt het programma vergoed vanuit het basispakket. Naast Keer Diabetes2 Om ontwikkelde Voeding Leeft programma’s voor mensen met MS, Reuma, IBD en mensen die darm-, borst- of blaaskanker hebben gehad. Duizenden mensen namen al deel aan hun programma’s. Lees meer over Leef! met reuma hier.
Bronnen
Van Slingerland, K., Kranenburg, L. J. C., Wilmsen, N., Coles, E., Dolhain, R. J. E. M., & de Jong, P. H. P. (2024). The impact of an online, lifestyle intervention program on the lives of patients with a rheumatic and musculoskeletal disease: a pilot study. Rheumatology, keae696.
Noot
Interesse in een interview? We kunnen je koppelen aan een directeur van Voeding Leeft, een deelnemer van het programma, voedingswetenschapper, reumatoloog of farmacoloog. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor interviews met de financiers.
Contactpersonen
Nathalie Wilmsen | nathalie@voedingleeft.nl
Reumatoloog dr. Pascal de Jong: “We hopen dat bij deelnemers de kwaliteit van leven verbetert en dat daardoor ook de ziekteactiviteit afneemt.”
Leefstijl onmisbaar ingrediënt voor verbetering dagelijks leven met reuma.
ErasmusMC start daarom dit jaar nog een uniek onderzoek om inzicht te krijgen in het effect van een gezonde leefstijl bij reuma en of medicatiegebruik hierdoor verminderd kan worden.