Leef! met reuma

Ontwikkeld voor mensen met reumatoïde artritis en artritis psoriatica

Leef! met reuma

Begin 2023 ging een nieuwe groep mensen met reuma van start met het leefstijlprogramma Leef! met Reuma in samenwerking met ReumaNederland en Erasmus MC. Wat in 2015 begon als een kleinschalig project met het Maxima Medisch Centrum en steun van de Noaber Foundation is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een leefstijlprogramma waaraan inmiddels zo’n 600 mensen met verschillende vormen van reuma hebben meegedaan. 

Erasmus MC onderzoekt onder leiding van Pascal de Jong wat de effecten van het leefstijlprogramma zijn. Bij het nieuwste onderzoek staat centraal: kan medicatie afgebouwd worden wanneer mensen met (stabiele) reuma hun leefstijl verbeteren? Maar ook: verbetert de kwaliteit van leven? Nemen reuma klachten af? Wordt vermoeidheid minder? En hoe goed is het vol te houden? De groep wordt 2 jaar gevolgd.

Eind van dit jaar verwachten we daarnaast de resultaten te kunnen delen van de observationele studie naar de effecten van het Leef! met reuma programma dat in 2021 is gestart.

Hoe zit het met aanmelden?
Op dit moment is inschrijven voor Leef! met Reuma niet mogelijk. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de toekomst van het programma? Stuur dan een mail naar reuma@voedingleeft.nl, dan houden we je op de hoogte in het geval van nieuwe mogelijkheden tot deelname.

Persbericht
Lees hier het persbericht over de nieuwste studie.

rode-aardbeien-in-handen-paarse-trui

Reumatoloog en onderzoeker Pascal de Jong aan het woord

“De aandacht voor een gezonde leefstijl neemt toe. Steeds vaker krijg ik in de spreekkamer de vraag wat een patiënt zelf kan doen om zich beter te voelen. Ondanks dat het wetenschappelijk bewijs nog dun is, ben ik ervan overtuigd dat mensen invloed kunnen uitoefenen op hun ziekte als zij actief met hun lichaam bezig zijn en dit willen we nu dus ook wetenschappelijk aantonen met behulp van een gerandomiseerd onderzoek.”

reumatoloog-dr-pascal-de-jong-770_4002

Hoe ziet het leefstijlprogramma eruit?

Vier pijlers komen aan bod gedurende 6 maanden: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Tijdens digitale bijeenkomsten in groepsverband word je door een team van een diëtist, coach, programmacoordinator een kennisexperts begeleid. Via onze eigen beveiligde online community blijf je in contact met groepsgenoten en het begeleidingsteam. Ook vind je daar alle informatie in verschillende inspirerende vormen, zoals blogs, animaties, receptenvideo's en podcasts. Ook kun je je voortgang bijhouden via een overzichtelijk dashboard. Na de eerste 6 maanden volgt een onderhoudsfase van 18 maanden waarin je, wanneer jij denkt dat dit nodig is, extra online bijeenkomsten bijwonen.

Tijdlijn KDO GLI

Partners

Logo erasmus mc
noaber
Reuma Nederland logo