vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Voeding Leeft

Werken vanuit verwondering en ruimte

lichtschijnenindonker-785x480

Helemaal aanwezig zijn en kunnen ervaren wat er hier, op dit moment is. Los van tijd en materie, zoals de sporter, de musicus of het kind dat doet als hij speelt. Als verhalen er niet toe doen, noch emoties uit het verleden en je dus met nieuwe ogen, in verwondering, kunt kijken. Dan kun je echt luisteren en de juiste vraag stellen. Dan kun je keuzes maken. Dan kun je handelen, zoals jij dat wil. Zonder programmering en met wat het juiste is. Omdat je de ruimte hebt.

Ruimte is een groot goed, en toereikend. Toch wordt hij heel vaak niet gepakt. ‘Te druk’, wordt vaak gezegd, ‘Te veel ballen in de lucht’. ‘Volgende maand misschien’. Als dat herkenbaar is, ga dan juist vandaag aan de slag. Het zijn de beperkende gedachten en patronen die vaak te veel ruimte krijgen, terwijl er iets ander nodig is. Het openen van je mailbox als eerste van de dag, zet je in de to do lijst van de ander. Kies zelf wat jij vandaag of deze week gedaan wil hebben. 

Van het haasten de dag door

heb ik al lang afscheid genomen.

Niets in mij verlangt er naar.

Niets in mij denkt dat het daar beter is.

Geen bewijs om mij heen dat dat wel werkt.

Het is de ruimte waar de mogelijkheden zitten.

Door helemaal aanwezig te zijn.

We hebben een keuze elke dag weer. Haast je je de dag in en draai je elke dag hetzelfde patroon of heb je aandacht voor wat er is en werk je daarmee? Het lijkt een nuance, het is een levensgroot verschil, waarmee je wendbaar wordt en veel wat er op je pad komt aan kan. Ook kun je daarmee veel gemakkelijker zien welke kansen en mogelijkheden er allemaal zijn en deze ook pakken. Het geeft je zelf de regie in plaats van lijdzaam toekijken of blijven hangen in alles wat jou of de wereld overkomt.