Nathalie

Nathalie Wilmsen

Blog Keer Diabetes Om

Suiker: hoe zit het écht?

Suiker is een koolhydraat dat je lichaam afbreekt tot glucose – een belangrijke brandstof voor je cellen - en laat je bloedglucosespiegel stijgen. Of de suiker nu uit honing, kokosbloesem of suikerbieten komt, chemisch gezien blijft het suiker en heeft het eenzelfde effect op het lichaam.

Verschillende soorten
Toegevoegde suikers zijn suikers die tijdens de productie aan voeding worden toegevoegd, zoals in frisdrank of koek. Natuurlijke suikers komen van nature voor in producten zoals fruit en melk. Ook kun je onderscheid maken tussen geraffineerd en ongeraffineerd. Geraffineerde suikers zijn sterk bewerkte suikers zonder voedingsstoffen. Ongeraffineerde suikers, zoals honing, zijn minder bewerkt, maar hebben hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel.

Is ongeraffineerde suiker gezonder?
Dat wordt vaak gesuggereerd, maar nee – je lichaam verwerkt het net zoals geraffineerde suiker. Ook agavesiroop of honing zorgen voor een vergelijkbare bloedsuikerpiek. Er zitten soms nog wat sporen van mineralen in ongeraffineerde suiker, maar die zijn zó klein dat ze de nadelen niet compenseren. Het ‘gezondere imago’ is dus vooral marketing.

Natuurlijke suiker in fruit is anders dan toegevoegde suiker
Ja dit klopt, fruit bevat ook vezels, vitaminen, mineralen en water, die de opname van suiker vertragen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder dan bij toegevoegde suikers in bijvoorbeeld frisdrank of koek en kun je ook profiteren van de voedingsstoffen uit fruit. Eet suiker zoveel mogelijk in zijn natuurlijke vorm –  het liefst met iets erbij zoals vetrijk- en/of eiwitrijk eten (denk: appel, noten of fruit, yoghurt), wat de opname nog verder vertraagt.

We eten te veel suiker
Gemiddeld eten Nederlanders 60 gram toegevoegde suiker per dag –  zo’n 15 suikerklontjes. Veel meer dan het WHO advies van max 25-50 gram per dag. En dat is misschien niet gek als je weet dat suiker in 80% van de supermarktproducten zit – zelfs in soep, sauzen en vleeswaren. Minderen in onze suikerinname is belangrijk voor onze gezondheid.

Kan suiker diabetes type 2 veroorzaken?
Op zichzelf veroorzaakt suiker geen diabetes. Maar een leefstijl vol bewerkte voeding en toegevoegde suikers vergroot wel de kans op insulineresistentie. Dat kan, in combinatie met genetische aanleg, bijdragen aan diabetes type 2 ontwikkeling.

Hoe minder je je suikerinname?
1. Eet suiker in zijn natuurlijke verpakking (zoals fruit).
2. Combineer onbewerkte producten met meer (natuurlijke) suiker met voeding rijk aan vezels, en/of vetten en eiwitten. Denk aan het eten van een appel met ongezouten of ongebrande noten, of fruit met volle yoghurt en zaden.
3. Vermijd ultrabewerkte producten en check het etiket.
4. Laat je niet foppen door claims als ‘gezoet met natuurlijk fruitsuiker’ – suiker is suiker.

Kortom: Eet zo onbewerkt mogelijk. Dát maakt het verschil!