Nathalie

Nathalie Wilmsen

Blog Keer Diabetes Om

Leververvetting: wat kan je zelf doen?

Wist jij dat 4 miljoen Nederlanders een vette lever hebben? Dit bleek uit cijfers van het MDL Fonds. Veel mensen weten niet dat zij dit hebben. Leververvetting wordt in verband gebracht met alcoholgebruik, maar ook een ongezonde leefstijl is cruciaal. Het aantal mensen dat door leververvetting een transplantatie kreeg, is in zeven jaar tijd verdrievoudigd. De mensen die een levertransplantatie nodig hadden, waren veelal 50+ en leefden ongezond. Janssen, hoofd MDL in ErasmusMC: “Het pijnlijke is dat zo’n ingrijpende operatie met een gezonde leefstijl voorkomen had kunnen worden.” Wat kan je zelf doen?

Wat is het?
Bij (niet-alcoholische) leververvetting stapelt overtollig vet op in de levercellen. Dit gebeurt niet per se doordat je te veel vet eet, maar vooral door het te veel eten van bewerkte koolhydraten en suikers. Denk aan producten als frisdrank, energiedrank, snoep, croissantjes, wit brood, witte rijst en witte pasta. Het te veel eten van dit soort producten stimuleert de omzetting van suikers in vet in de lever. Gebeurt dit langdurig, dan raakt de stofwisseling in de lever uit balans en hoopt het vet zich op in de lever.

Wat zijn gevolgen?
De vetophoping kan de normale functies van de lever belemmeren. De lever is o.a. verantwoordelijk voor het afbreken van afvalstoffen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de productie van gal (belangrijk voor vetvertering). Als deze functies verminderen, kun je klachten krijgen zoals:
-Vermoeidheid/lusteloosheid
-Misselijkheid
-Buikpijn
-Opgeblazen gevoel
-Onregelmatige/moeilijke stoelgang

Wanneer het eetpatroon niet aangepast wordt en dit voortduurt, kan het zelfs leiden tot ontsteking, en tot ernstigere ziekte, zoals levercirrose of leverkanker.

Wat kan je doen?
Goed nieuws: de lever kan zichzelf na schade, tot op zeker hoogte, herstellen. Je helpt je lever door veel groenten te eten, zo gekleurd mogelijk. Denk aan bieten, wortel, aubergine, paprika, broccoli, boerenkool, artisjok. Alle groenten zijn goed. Varieer maximaal, elk soort groenten levert andere goede (bouw)stoffen. Daarnaast zijn gunstig: zwarte koffie, groene thee, blauwe bessen, knoflook, ui, bladgroenten en vette vis. En kruiden zoals rozemarijn, kurkuma en munt. Kortom, eet zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk! En vergeet beweging niet, ook dit helpt de lever op te schonen. In onze programma’s staan deze voedingsmiddelen én beweging ook centraal, mede omdat veel deelnemers met leververvetting te maken hebben. Zodra ze anders, maar nog steeds lekker en verzadigend gaan eten, heeft dit ook een positief effect op hun lever.

Schrikbarend meer mensen dan gedacht hebben een vette lever, wat op termijn tot (ernstige) problemen kan leiden. Een ongezonde leefstijl speelt een cruciale rol. Dit geeft nóg meer aanleiding om in te zetten op het bevorderen van gezonde gewoontes en het laten ervaren hoe lekker onbewerkt en gevarieerd eten kan zijn. Hoeveel meer reden hebben we nog nodig?