10 tips om beter te slapen
Goed nieuws: we hebben zelf invloed op onze slaap. Een goede slaaphygiëne helpt bij het in slaap komen.
Iedereen kon slapen toen ‘ie geboren werd. Ergens in de tijd kun je het, door wat voor oorzaak dan ook, afgeleerd hebben. Het goede nieuws is dat je het jezelf ook weer aan kunt leren. Het beste moment om te beginnen met beter slapen is 's morgens wanneer je opstaat. Voor veel mensen klinkt dat misschien gek, maar eigenlijk is het logisch dat je overdag al bezig bent met het kunnen bereiken van een goede nachtrust. De nacht is daarmee een afspiegeling van de dag.
Dit zijn 5 dingen waar je gedurende de dag al rekening mee kan houden om beter te slapen:
Zorg dat je lichaam zich ingespannen heeft in de ochtend. Je hoeft echt geen marathon te lopen of aan krachtsport te doen. Maar maak je lichaam wakker als je opstaat. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om te wandelen. Al je spieren hebben zich alvast wat ingespannen en zijn dan wakker. Ga je in de avond sporten? Let erop dat dit niet te intensief is, dan is je lichaam nog te wakker om te gaan slapen. Een lekkere wandeling, fietstochtje of een andere, rustige sportieve bezigheid kan helpend zijn voor een goede nachtrust.
In het daglicht buiten zijn zorgt ervoor dat je ogen daglicht hebben mogen zien en zo kunnen je hersenen je een “wakker worden” seintje geven. Dit helpt je biologische klok. Doe dus direct de gordijnen open als je wakker bent. In de winter kun je in de ochtend eventueel gebruik maken van een daglichtlamp.
Zorg voor een goede voeding overdag. Begin met een voedend ontbijt met vetten en eiwitten en zo min mogelijk snelle koolhydraten. Ook een volwaardige lunch- en avondmaaltijd zijn belangrijk. Snelle koolhydraten zoals suikers, kant-en-klaar producten, dranken met suikers of zoetstoffen, royaal brood, pasta en rijst zijn niet voedend. Deze producten geven na 1.5 tot 2 uur juist “zoek zin” en zijn daardoor onrustgevende producten. Dit kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker blijft.
Je spijsverteringskanaal is geen 24/7 apparaat. Drie eetmomenten zonder tussendoortjes zijn heel fijn voor je maag-darmkanaal. Als zich dat niet opgejut voelt door bijvoorbeeld een dropje in de auto, een cappuccino op het station, chips op de bank, enz. dan krijgen je hersenen geen stress-seintje van je maag-darmkanaal door en dat maakt dat je hersenen daardoor niet constant op standje alert hoeven te staan. Eet zo’n 3 uur voordat je gaat slapen niet meer.
Rustmomenten creëren overdag is helpend voor een goede nachtrust. Dit kan op allerlei manieren. Tijdens een wandeling of in de rij voor de kassa bijvoorbeeld heel bewust met je gedachten naar je ademhaling gaan en de uitademing proberen te verlengen. Heb je pauze? Heb dan ook pauze! Dus niet nog even checken of nog berichtjes binnen zijn gekomen. Als je de hele dag doorraast is het niet gek dat je lichaam moeite heeft voldoende ontspannen te zijn om te gaan slapen ‘s avonds.
Wat kun jij morgen al anders doen in je dag om je nachtrust te verbeteren?
Welterusten.
Door diëtist en slaapexpert Ria van Dijk
Goed nieuws: we hebben zelf invloed op onze slaap. Een goede slaaphygiëne helpt bij het in slaap komen.
Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland gebruikt slaappillen. Eind oktober vorig jaar sloegen artsen alarm om dit schrikbarend hoge aantal. Voldoende slapen is belangrijk voor onze gezondheid, we weten allemaal hoe een gebroken nacht voelt. Maar slaappillen zijn niet de oplossing.
Gewoontes, patronen, overtuigingen hebben de overhand, automatische systemen in je lichaam ook. Van nature wil je niet veranderen, liever blijven we bij het bekende, zelfs als dat oncomfortabel is.