Blog Keer Diabetes Om

Zelfregie

Zelfregie

Zelfregie staat bovenaan onze ‘piramide’, het schematische overzicht van hoe onze leefstijlprogramma’s worden opgebouwd. Zelfregie houdt, volgens onze definitie, in dat iemand zelf richting geeft aan zijn leven en keuzes maakt die voor hem werken.

Wij leren deelnemers tijd en aandacht voor zichzelf te maken, voor zichzelf te zorgen, zichzelf lief te hebben. Wij hebben door de jaren heen zoveel mensen gezien die zich weer durfden aankijken in de spiegel en die zich weer de moeite waard vinden. Het is te zien in de twinkeling in de ogen. Dit gaat niet over ziekte, dit gaat over de zin om te leven terug te krijgen.

Iemand met zelfregie:
1. Weet welk gedrag voor hem werkt en welk gedrag niet, is bereid nieuwe gedragingen aan te leren en oude gedragingen los te laten en neemt verantwoordelijkheid over zijn leven en over de keuzes die hij maakt.
2. Erkent en respecteert de eigen behoeftes en grenzen.
3. Herkent en luistert naar de signalen van zijn lichaam.

Waarom doe je wat je doet? Waar besteed je tijd en aandacht aan op het werk, thuis, wat je leest, ziet, de vrienden die je hebt en hoe je je voelt? Haast je je dag in dag uit en volg je elke dag hetzelfde patroon of heb je aandacht voor wat er is en maak je je eigen, bewuste keuzes? Het lijkt een nuance, het is een levensgroot verschil. Zelfregie maakt je veerkrachtiger en het leert je gemakkelijker kansen en mogelijkheden te zien, waar je eerst misschien obstakels zag. Het leven is dan niet langer iets wat je zomaar ‘overkomt’, je verschuift van reactief naar proactief. Je neemt het heft in eigen hand.

Een mooie quote van Dr. Jeffrey Rediger (Harvard) in het verlengde daarvan:
‘Het is belangrijk te benadrukken dat verantwoordelijkheid nemen voor je genezingsproces niet hetzelfde is als de schuld op je nemen voor je ziekte. Het is zeker waar dat wanneer we betere kennis hebben, we het beter doen. Maar het is ook waar dat je weinig te zeggen hebt over je gezin, de culturele programmering en de genetische structuur waar je mee geboren bent.”

Aan sommige invloeden kun je niets (meer) doen, maar aan nog veel meer invloeden wél. Hoe ziet zelfregie er voor jou uit?

Gerelateerde items

Blog Poppetjes hand in hand

De superkracht van sociale relaties

Wist je dat weinig sociaal contact gelijk staat aan het roken van 15(!) sigaretten per dag? Uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat 36% procent van de bevolking meer contact zou willen met familieleden en 41% meer met vrienden. Sociale relaties zijn een belangrijk deel van onze algehele gezondheid en kunnen een positieve invloed hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid. Hoe zit dat precies?

undefined
Blog Handen

Geef je leven meer zin met vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is er voor jong en oud. Het is een waardevolle manier om anderen te helpen, nieuwe vaardigheden te leren, je sociale netwerk uit te breiden en een gevoel van zingeving te ervaren. Daarnaast kan vrijwilligerswerk een positieve invloed hebben op jouw eigen gezondheid en welzijn. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat vrijwilligerswerk kan leiden tot lagere stressniveaus, meer zelfvertrouwen, een betere mentale en fysieke gezondheid en zelfs een langere levensduur!

undefined
Blog Plantje

Gezondheid op alle lagen: de rol van zingeving

Bij ziekte komt veel kijken, niet alleen fysieke, maar ook mentale en emotionele aspecten. En zingeving. Onze programma’s zijn rondom deze lagen gebouwd. De vier lagen staan niet los van elkaar. Ze beïnvloeden elkaar en vullen elkaar aan. Zo is het van belang dat je fysieke lichaam sterk is als jij je emoties wil kunnen reguleren. Emoties hebben op hun beurt effect op je gedachten en andersom. Zingeving kan weer effect hebben op hoe je je voelt (fysiek) en je gedachten en emoties.

undefined