ReumaNederland en Voeding Leeft ontwikkelen leefstijlbehandeling voor reuma
Leefstijl onmisbaar ingrediënt voor verbetering dagelijks leven met reuma.
"Leef! met reuma gaf me het gevoel dat ik weer de regie over mijn leven heb."
"Bijna 10 jaar geleden kreeg ik na een lange periode van wisselende klachten de diagnose Artritis Psoriatica. Op dat moment had ik vooral last van mijn kaakgewricht en knieën. In de loop der jaren breidde de pijn zich uit naar mijn handen en polsen. Het dieptepunt was de periode waarin ik de spuitdop van mijn deodorantspray 's ochtends niet meer kon indrukken. Of wanneer ik met tranen in mijn ogen, door de pijn in mijn polsen, de boodschappenwagen niet meer over de stenen in de parkeergarage kon duwen. Ook had ik vaak buikpijn of zelfs depressieve klachten, een bijwerking van de medicijnen. De ziekte beperkte mijn dagelijks functioneren behoorlijk.
De zoektocht naar de juiste medicatie was een lang proces. Ik begon met MTX, maar kreeg hier depressieve klachten van. Het duurde weken voordat de reumaverpleegkundige opmerkte dat het wel eens door de medicijnen kon komen. Toen ik stopte, verdwenen de klachten als sneeuw voor de zon. Daarna gebruikte ik Leflunomide, maar daarvan kreeg ik blaasjes en kleine ontstekingen op mijn huid. Plaquenil sloeg goed aan en dat heb ik jarenlang gebruikt.
Ondanks de medicatie had ik tussendoor opvlammingen en last van vermoeidheid. Die vermoeidheid – die ik 'reuma-vermoeidheid' noem – vond ik het ergste, omdat het zo allesoverheersend is. Op die momenten was iets simpels, zoals een kop thee zetten, al te veel.
Ik ben niet het type om bij de pakken neer te zitten, dus ben ik altijd actief op zoek gegaan naar manieren om (nog) beter grip te krijgen op mijn gezondheid. Zo had ik al een behoorlijk gezonde leefstijl wat voeding betreft: geen suikers en bewerkte producten, veel groenten en fruit, en spaarzaam met vlees. Sporten deed ik wanneer mijn lichaam dat toeliet. Daarnaast heb ik geëxperimenteerd met supplementen, vasten en koude baden. Sommige dingen leken te helpen, al voelde het soms ook wat tijdelijk of was het simpelweg lastig vol te houden op de lange termijn.
Toen Voeding Leeft voorbij kwam, heb ik direct gereageerd en geen moment getwijfeld toen ik bericht kreeg dat ik mocht deelnemen. Ik nam mij voor me volledig te committeren en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad. In het begin vraagt het wat discipline om alle nieuwe gewoontes aan te leren, maar je profiteert al snel van de voordelen wat het volhouden makkelijk(er) maakt.
De belangrijkste leerpunten die ik uit het programma heb meegenomen, zijn allereerst de samenhang tussen de vier leefstijlgebieden: voeding, beweging, stressmanagement en slapen. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je altijd gestrest bent, ga je je uiteindelijk niet beter voelen. Waar ik dacht al heel gezond bezig te zijn, was het voor mij het inplannen van bewuste rustmomenten die een waardevolle toevoeging waren, evenals echt elke dag bewegen. Heb je klachten? Blijf bewegen, maar belast jezelf niet te veel. Ook het teruggaan naar drie eetmomenten per dag was voor mij een belangrijk inzicht. Dit was helemaal niet lastig, zolang je voedzaam eet. Zo krijgt je lichaam de kans om tussendoor te herstellen.
Na drie weken voelde ik me energieker en helderder van geest. Na drie maanden waren mijn klachten aanzienlijk verminderd: geen ochtendstijfheid meer en het sporten ging steeds beter. Ook heb ik mijn lichaam beter leren kennen, waardoor ik nu weet wat voor impact een wijntje of een avondje feesten kan hebben.
De balans na drie jaar:
Gehalveerd in medicatie (zelfs 5 maanden helemaal gestopt geweest)
Nooit meer maagzuurremmers nodig gehad
Nog steeds goed gebalanceerd in mijn energie
4 keer per week sporten
Nauwelijks vermoeidheid meer ervaren
Maar bovenal: het gevoel dat ik weer regie heb!"
Leefstijl onmisbaar ingrediënt voor verbetering dagelijks leven met reuma.
De resultaten van Leef! met reuma zijn bekend! Lees snel verder.
Reumatoloog dr. Pascal de Jong: “We hopen dat bij deelnemers de kwaliteit van leven verbetert en dat daardoor ook de ziekteactiviteit afneemt.”